• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFF Moldova reacționează: 900 mil. lei – datoria statului către fermieri pentru subvențiile restante

  Oana Timar -

  Asociația Forța Fermierilor Republica Moldova anunță că astăzi, miercuri – 21 iunie, va încerca să negocieze cu conducerea țării situația catastrofală în agricultură, în special pentru agricultorii mici și mijlocii. De asemenea, reprezentanții organizației care a început de ieri proteste la Chișinău vor încerca să discute și cu premierul Marcel Ciolacu, aflat astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova.

  ”Am solicitat ieri după masă întâlnirile cu Președintele Parlamentului și doamna Președinte. Totodată, așteptăm ședința promisă cu domnul prim-ministru , preconizată după întoarcerea ministrului agriculturii din Bruxelles. La fel, vom încerca să discutăm cu domnul prim-ministru al României, care vine azi la Chișinău. În cazul în care vom fi ignorați azi sau rămânem tot cu promisiuni sterile și generale, joi agricultorii vor întreprinde acțiuni active”, au anunțat în această dimineață reprezentanții AFF Republica Moldova.

  AFF Moldova atrage atenția asupra unor sume care se vehiculează în mod greșit ca urmând a ajunge la fermieri. ”Dorim încă odată să clarificăm lucrurile cu unele cifre, cu care manipulează guvernul. Se vorbește că statul a alocat ba 533 de milioane, ba 900 de milioane de lei suplimentar pentru susținerea fermierilor. Sunt cifre absolut eronate, vehiculate doar cu scopul de a duce în eroare opinie publică. În realitate nici un BĂNUȚ de SUBVENȚIONARE suplimentară la moment nu a fost alocat. În perioada ianuarie- mai 2023 agricultorilor au fost rambursate sub 100 de milioane de lei din debitul TVA în contul acoperirii unor impozite. Acești bani sunt sumele datoriilor statului față de producători agricoli, acumulate timp de 3 ani. După modificările legii rambursării TVA, la care noi am insistat 6 luni, posibil în următoarele 3 luni agricultorii vor primi prin rambursarea TVA încă 150 de milioane lei din banii proprii”, explică AFF.

  ”Din 100 de milioane de lei, despre care se face atăt tam-tam, jumătate din suma este preconizată pentru plăți directe per cap de animal și pe kilogramul de lapte, ceea ce nu are nici o tangență cu problema compensațiilor. Cealaltă jumătate parțial va fi utilizată pentru restituirea accizei la motorină. Atenționăm că nici aceasta suma mizeră încă nu a fost aprobată. 900 de milioane de lei nu este altceva decăt DATORIA statului la subvențiile pentru dosarele, depuse la AIPA începând cu vara 2022. Nici pe departe nu sunt banii ,alocați suplimentar”, subliniază reprezentanții AFF.

  În final, organizația care desfășoară de ieri proteste la Chișinău atrage atenția că ”în țările Europei de Est, cum ar fi Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, agricultorii, la subvențiile de bază de 200-400 euro per hectar, au primit finanțare adițională din fonduri europene în valoarea de peste 300 de milioane de euro. În același timp, Comisia Europeană prin decizia sa a interzis importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina în aceste țări pănă pe 15 septembrie 2023. Vrem să știm cum putem să fim competitivi cu fermierii din țările vecine și cum putem supraviețui în aceste condiții?”, întreabă AFF Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni