• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii din Republica Moldova comercializează primele produse apicole conforme cu cerințelor Guvernului

    Alina Anghel -

    Mai mulți apicultori din Republica Moldova au plasat deja pe piață diferite produse apicole destinate consumului, ce corespund cerințelor de calitate pentru ceară, lăptișor de matcă, polen și propolis, aprobate în urmă cu un an de Guvern.

    Cerințele au fost elaborate cu suportul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova și al Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, după ce apicultorii au invocat că lipsa unor cerințe clare de calitate la produsele apicole nu le permite să confirme cumpărătorilor calitatea și inofensivitatea produselor. Prin urmare, nu pot să comercializeze oficial aceste produse sau să le exporte.

    Iuliana Popa, fondatoarea afacerii de producere a mierii artizanale MILU a specificat că datorită unor cerințe clare pentru produsele apicole, în prezent, compania ei lucrează la lansarea unui produs nou pulbere de polen destinat consumului uman.

    În prezent, pulberea de polen este comercializată online, dar compania intenționează să distribuie produsul și în rețelele de magazine.

    Va fi o premieră când un produs apicol cum este polenul va ajunge pe rafturile rețelelor comerciale, deoarece va corespunde unor standarde de calitate, de ambalare și etichetare, oficial aprobate și armonizate la rigorile Uniunii Europene.

    „Stupul albinelor este o întreagă farmacie. Este vorba nu numai despre mierea, dar și despre mai multe produse apicole ca lăptișorul de matcă, polenul, propolisul și ceara, care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Cu ajutorul produselor apicole putem trata de la tuse și până la prevenirea dezvoltării celulelor cancerigene. Acum noi, apicultorii, ne putem alinia cerințelor pieței, oferind produse de înaltă calitate, conform reglementărilor stabilite și eliminând concurența neloială, putem plasa pe piața toate produsele apicole, pe care le producem”, a declarat Iuliana Popa, fondatoarea afacerii de producere a mierii artizanale MILU.

    De asemenea, potrivit goodnews.md, implementarea cerințelor de calitate pentru diferite produse apicole promovează activitatea apicolă de la hobby la activitate profesionistă, care implică investiții, cunoștințe și abilități specifice.

    Anterior, în Republica Moldova doar mierea avea reglementate cerințele de calitate, chiar dacă Legea nr. 296/2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare, Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare și numeroase alte Hotărâri ale Guvernului stabileau necesitatea elaborării cerințelor de calitate pentru produsele apicole, inclusiv ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul, destinate consumului.

    Din cauza acestei lacune legale, apicultorii nu puteau confirma calitatea produselor apicole care proveneau din propriile stupine și nu le puteau comercializa în magazine și nici să le exporte.

    Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, este de părere că datorită noilor reglementări apicultorii pot confirma calitatea produselor apicole și siguranța acestor produse pentru consumul uman.

    „Anterior produsele nu corespundeau unor anumite cerințe și erau comercializate exclusiv pe încrederea consumatorului. Totodată, deoarece la elaborarea acestor cerințe de calitate s-a ținut cont de cadrul de reglementare al UE, produsele ca propolisul, polenul, lăptișorul de matcă sau ceara pot fi exportate. Acum, apicultorii pot obține de la organele abilitate certificate de calitate pentru produsele apicole comercializate ce demonstrează că sunt conforme unor cerințe de calitate explicite și internațional recunoscute, sporind încrederea consumatorilor”, a explicat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024