• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor organizează un protest de avertizare pe 21 iunie. Ultimatum pentru decidenți!

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Protest al membrilor Asociației Forța Fermierilor, anunțat oficial pe 21 iunie în Republica Moldova. Agricultorii sunt nemulțumiți de lipsa de măsuri pe care atât Guvernul, cât și Parlamentul o manifestă față de sectorul agroalimentar. Liderii AFF au menționat că manifestarea din 21 iunie va fi un protest de avertizare, iar dacă va exista un progres real în privința politicilor agricole, sunt deschiși să renunțe la acțiune.

    Liderii Asociației Forța Fermierilor au susținut astăzi, luni, 13 iunie, o conferință de presă la Chișinău. Evenimentul a fost deschis de către directorul executiv al organizației, Alexandr Slusari, care a precizat că la pupitru și în sală se află reprezentanți din majoritatea raioanelor Republicii Moldova.

    Conferința de presă a fost susținută în contextul unei situații tot mai complicate din sectorul agrar, la finele unei luni de consultări cu fermierii din raioane, a mai precizat Slusari.

    Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor a dat cuvântul președintelui organizației, Ion Plămădeală, care a dat citire unei declarații asumate de conducerea și membri AFF.

    ”În companiile electorale au fost foarte multe promisiuni față de producătorii agricoli. S-a vorbit nu o dată că există resurse financiare pentru restituirea imediată a accizelor la motorină, pentru compensarea parțială a costurilor la fertilizanți și pentru multe alte măsuri de sprijin pentru sectorul agroindustrial, măsuri care pot fi implementate în mod urgent. Dar iată că au trecut aproape 11 luni de la alegeri. Asociația Forța Fermierilor constată cu mare regret că asistăm în continuare la o atitudine total neglijentă față de sectorul strategic care, în principiu, reprezintă aproape jumătate din exportul R. Moldova, asigură peste o treime din locurile de muncă în domeniul economic, contribuie cu peste 21% la formarea PIB. În acest context, zeci de mii de fermieri sunt și reprezintă ultima redută pentru menținerea satelor în linia minimală de putere”, a declarat Ion Plămădeală.

    Conform liderului AFF, Consiliului Asociației, în perioada înființării organizației și în 2 luni după înregistrare a depus mai multe eforturi în vederea negocierii cu autoritățile abilitate în privința îmbunătățirii condițiilor de activitate pentru agricultorii mici și mijlocii.

    ”Pe fundalul creșterii a prețurilor la motorină, fertilizanți, pesticide, semințe, precum și a problemelor cu depozitarea și comercializarea produselor agricole, în condițiile monopolizării piețelor respective, am avut mai multe întâlniri cu ministrul agriculturii, cu președintele comisiei parlamentare de profil și alți factori de decizie. Am prezentat conceptul nostru privind mecanismul de restituire a accizelor în valoare deplină la motorină și compensarea parțială a costurilor fertilizanților pentru fermieri, cu excepția agroholdingurilor. Am solicitat majorarea subvențiilor pentru construcția depozitelor pentru păstrarea depozitelor și pentru procesarea acesteia (…) Am cerut deblocarea exportului grâului în condițiile când jucătorii mari de pe piață cerealelor, în ultima perioadă au importat cantități mari de grâu din Ucraina și practic au paralizat piața internă. Am propus elaborarea unei strategii privind securitatea alimentară a țării cu măsuri concrete privind demonopolizarea piețelor agroalimentare, acordării sprijinului consistent pentru producători agricoli mici și mijlocii, industrializarea agriculturii la scară mică și extinderii semnificative a producției agricole de către stat”, a mai spus liderul AFF.

    ”Din păcate, dialogul nostru cu Guvernarea, cu factorii de decizie, nu s-a soldat cu un rezultat palpabil. Regulamentul de restituire parțială a accizelor prevede compensarea unor sume mizere. În situația când motorina la moment se procură cu aproape 31 de lei per litru, compensarea la 2% din valoare este considerată de foarte mulți producători agricoli drept bătaie de joc. Deja sunt fapte multe când fermierii declară că refuză să depună dosarele pentru această compensare, mai ales că și procedura este una extrem de birocratizată”, a subliniat fermierul Ion Plămădeală.

    Prim-ministra Natalia Gavrilița și Președinta Maia Sandu au refuzat dialogul cu fermierii

    Liderul AFF a precizat că ”ministrul Agriculturii practic nu poate influența deciziile strategice privind dezvoltarea sectorului agroalimentar, doamna prim-ministră și doamna președinte au refuzat întâlnire cu reprezentanții Asociației”.

    ”În asemenea circumstanțe, agricultorilor membri AFF nu le rămâne altceva decât să anunțe un protest de avertizare care va avea loc pe data de 21 iunie”, a anunțat președintele Asociației Forța Fermierilor.

    Agricultorii lasă un răstimp decidenților pentru a se evita situația protestului. ”Acest eveniment poate fi evitat dacă până la data enunțată vom avea un progres real în negocieri cu autoritățile statale, cu factorii de decizie”, a atenționat Plămădeală.

    Lista solicitărilor fermierilor care anunță protestul din 21 iunie include, spre soluționare, o serie de probleme acute din agricultura Republicii Moldova. ”În cadrul protestului cerem pentru perioada imediat următoarea: restituirea fermierilor, cu excepția agroholdingurilor, a accizei în sumă deplină la toată motorina procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare, compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților, pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante în ultimele șase luni, neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marilor comerciale la comercializarea agro a motorinei pentru lucrările agricole, deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezervele de stat a cel puțin 100.000 de tone de grâu de la fermieri autohtoni. Dar cel mai important, cerem respect față de acest sector agroindustrial care este locomotiva dezvoltării economice a țării și baza principală a salvării zonelor rurale”, a încheiat președintele Asociației Forța Fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene