• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor – întâlnire de lucru cu premierul Dorin Recean și ministrul Vladimir Bolea

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Consiliul Asociației Forța Fermierilor (AFF) din Republica Moldova a avut astăzi, vineri – 10 martie, o ședință de lucru cu prim-ministru Dorin Recean și viceprim-ministru, ministru al agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea.

    ”Întâlnirea a avut loc la solicitare a organizației noastre pe subiectul revendicărilor agricultorilor, expuse in declaratia, aprobată la adunare generala din 17 februarie 2023”, au anunțat reprezentanții AFF din Republica Moldova.

    Discuția purtată a fost punctuală, pe problematica actuală cu care se confruntă fermierii.

    ”Pe marea majoritatea cerințelor noastre domnul prim-ministru și-a asumat termenii concreți de realizare. Cu fonduri europene pentru compensare prețurilor mici la producția agricolă în luna iunie vom avea claritate”, se arată în comunicarea AFF.

    Progres pentru ajutorul de motorină din România

    Cu motorină din România parcă am simțit ceva progres, au spus fermierii care au anunțat că la următoarea ședință cu premierul Recean, care urmează sa fie organizată pe 24-25 martie, așteaptă termenele concrete privind acest ajutor important de peste Prut, care ar trebui să fie repartizat preponderent fermierilor mici.

    ”În aprilie urmează sa fie majorat fondul de subvenționare cu cel puțin 600 de milioane de lei. În două săptămâni Ministerul Agriculturii a fost obligat să aibă un grafic concret de achitare a datoriilor la subvențiile pentru anul 2022”, au anunțat fermierii după întâlnirea de la Guvern.

    Premierul le-a promis fermierilor un fond mai consistent de garantare ”undeva în toamnă”

    O discuție dificilă, cea pe creditare, a fost de asemenea atinsă în contextul că băncile refuză acordarea creditelor pentru mulți agricultori mici și mijlocii, care au împrumuturi reeșalonate.

    ”Domnul prim-ministru a promis un fond mai consistent de garantare undeva în toamnă. Am abordat problema Băncii Naționale, care nu dorește să intervină cu atenuarea normelor de prudență față de fermierii, care au suferit în urma multiplelor crize, așa cum a fost în 2020. Săptămâna viitoare, ministrul agriculturii a promis organizarea întâlnirii cu BNM și băncile comerciale. Am convenit ca săptămâna viitoare vor fi promovare modificări la legea rambursarii TVA, care ar prevadă substituirea decembriei 2021 cu decembrie 2022 în calitate de perioada de reper pentru plafonul de rambursare, eligibilitatea celor, care au cel puțin 75 procente din activități agricole și rambursarea impozitului funciar pentru GT”, au arătat oficialii AFF.

    Codul Funciar, o discuție netranșată

    Conform organizației de fermieri, premierul Recean a promis că în cadrul discuțiilor în Parlament în privința proiectului legii subvenționării agriculturii și mediului rural vor fi păstrate restricții pentru subvenționarea companiilor cu acționarii sau asociații din ofshoruri. ”Unica întrebare, la care noi nu am auzit un răspuns franc ține de proiectul Codului Funciar, care la moment propune deschiderea porții largi companiilor cu capital străin să dețină terenuri agricole în proprietate. Important ar fi că am convenit să menținem acest format de întâlniri și peste 2 săptămâni ne vedem din nou și analizăm gradul de îndeplinire a revendicărilor noastre”, a concluzionat reprezentanții Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024