• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor – întâlnire la MAIA. Lista doleanțelor transmise de producătorii agricoli!

    Roxana Dobre -

    Fermierii din Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova au participat miercuri – 12 ianuarie la o întâlnire cu oficiali din Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte importante pentru agricultorii moldoveni, cel mai urgent punct fiind elaborarea în premieră a unui proiect care să acorde un ajutor de stat pentru acciza utilizată în agricultură.

    Opt reprezentanți ai fermierilor la discuțiile de la MAIA

    Andrei Dînga, membru al comitetului de inițiativă din cadrul Asociației Forța Fermierilor – Republica Moldova a declarat pentru MD.GROINTEL.RO că delegația din care au făcut parte 8 fermieri din raioanele Moldovei s-a întâlnit cu trei secretari de stat din cadrul  MAIA.

    ”Delegația noastră s-a întâlnit cu trei secretari de stat din cauză că ministrul agriculturii este în concediu. În prim plan a fost discuția pentru Fondul de subvenționare, regulamentul de subvenționare deoarece ei au făcut o clasificare a agricultorilor adică fermieri mici până la 70 de hectare și restul mari. Iar această clasificare nu prea este înțeleasă de nimeni. Cum poate să fie mare un fermier de 100 de hectare sau 200-300 de hectare?! Ne-am exprimat că nu suntem de acord cu această clasificare. Mai departe am cerut intervenție și suport la construcția depozitelor cerealiere, excluderea elementelor de monopol la exportul și colectarea cerealelor, controlul calității mărfurilor importate, stimularea creării locurilor de muncă la sate, subvenționarea agriculturii conservative, returnarea accizelor la motorină, excluderea penalităților impuse de Mecagro, 2KR pentru anii 2020-2021 și achiziția produselor agricole de la fermierii locali de către grădinițe și școli”, a declarat fermierul.

    Fermierii moldoveni cer rambursarea accizei la motorină

    O solicitare a fermierilor este legată de acciza la motorină, mai exact un ajutor care să ramburseze măcar 50 la sută de către stat.

    ”Am discutat despre întoarcerea accizelor la motorina utilizată în agricultură pentru că la noi motorina se scumpește în ultimul timp practic săptămânal și nu avem acel ajutor care în România există de ceva timp (ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorină n.r). Iar aici am primit o serie de promisiuni, deja ni se promite de un an de zile pentru că acest ajutor nu a existat niciodată și am vrea să îl implementăm și noi să fie apropiat ca cel acordat fermierilor români. Sigur că nu poate fi similar pentru că nu are bugetul Moldovei potențialul dar cel puțin măcar parțial, adică 50 la sută din acciză să fie întoarsă”, a explicat Andrei Dînga.

    Acesta a completat că fermierilor li s-a promis că pe 1 februarie discuția va fi reluată într-o întâlnire extinsă în care să participe mai mulți fermieri dar și ministrul agriculturii, Viorel Gherciu. ”O să avem o întâlnire mare pe 1 februarie cu ministrul agriculturii și vice-miniștri, în care vom discuta Regulamentul dar și o parte din punctele discutate ieri, care vor fi reluate. Ca măsură urgentă ni s-a promis că va fi implementat proiectul cu acciza la motorină. Să vedem! Noi le-am dat termen și le-am spus că nu glumim pentru că cunosc ce putem face”, a punctat agricultorul.

    Monopol la exportul de cereale, cu prețuri mici pentru producătorii autohtoni

    Conform lui Andrei Dînga o altă discuție s-a axat pe monopolul câtorva companii care au acaparat piața de cereale din Republica Moldova.

    ”Adică nu ne dau prețurile care sunt de exemplu în Ucraina sau în România, ci mai mici. Deci ei dețin monopolul la export. Practic au privatizat toate elevatoarele mari care au fost cândva ale statului și acum fac ce vor pe piața de cereale. Iar noi nu putem face nimic pentru că este greu de obținut chiar și o licență de export. Cea mai mare companie este Trans-Oil care din informațiile noastre și-a extins activitatea și în România dar pentru agricultorii din Republica Moldova este o companie nocivă”, a menționat fermierul moldovean.

    Un alt punct a fost subvenționarea masivă a zootehniei pentru că fermierii moldoveni își doresc să ajute și Diaspora care să se întoarcă și să investească în ferme. ”Aici am cerut cel puțin 70 la sută din investiție să fie susținută de stat, cum am spus pentru concetățenii noștri care vor să se întoarcă și să facă ferme aici, în Moldova. Și cum toate aceste investiții se întorc post-investițional, noi am cerut să se facă un proiect-pilot de cel puțin doi ani prin care să fie avansați (banii n.r) înainte de a începe proiectul. Pentru că mulți dintre ei nu au gajul necesar ca să ia banii de la bănci”, a mai arătat Andrei Dînga.

    Fermierii moldoveni, penalizați abuziv chiar de o companie de stat

    Reprezentatul Asociației Forța Fermierilor – Republica Moldova a mai dezvăluit că o altă discuție purtată de fermieri cu oficialii din MAIA s-a referit la excluderea penalităților impuse de Mecagro, 2KR pentru anii 2020-2021, companie de stat care oferă tehnică agricolă: ”Ei au creditat agricultorii, iar când a fost criză anul trecut, când a fost secetă majoră, iar fermierii nu au putut să achite combinele, tractoarele, ei le-au pus penalități mari 5.000-10.000 de euro. Iar fermierii spun cum o companie de stat poate impune asemenea penalități?! Deci am cerut ca acestea să fie anulate!”.

    Agricultura conservativă, schemă subvenționată de stat

    Un subiect important susținut de fermieri a fost cerința de a se subvenționa agricultura conservativă, un tip de tehnologie tot mai folosit de agricultorii moldoveni. ”Pentru că noi avem mai puține ploi. În România fermierii primesc subvenția la hectar dar în Moldova nu primești nimic. Nu este niciun fel de subvenție, deci noi suntem pe cont propriu, cum putem rezista așa rezistăm. Și astfel trebuie să ne adaptăm, iar chiar și în cazul meu, noi trecem la tehnologia minimum-till, no-till și cerem o subvenționare a utilajelor no till cu procente mai mari pentru că sunt utilaje mult mai scumpe decât cele convenționale”, a precizat fermierul.

    Pe lista agricultorilor s-a aflat și doleanța ca achiziția de alimente pentru grădinițe și școli să fie prioritare de la producătorii moldoveni. ”Achiziția produselor agricole de la fermierii locali de către grădinițe și școli. În acest moment practic se aduce mâncare la grădinițe și școli, o parte din aceste produse alimentare sunt din import, în timp ce și producătorii noștri le cultivă. Și un fermier vine la licitație cu un produs sau două dar ei s-au învățat să ia o companie din Chișinău să spunem care are o gamă completă de produse alimentare care în mare parte sunt din import. Și agricultorul rămâne cu producția pe stoc în timp ce copiii noștri sunt hrăniți în școli și grădinițe cu alimente importate. Chiar avem poame din Chili, struguri la fel, când noi stăm foarte bine la aceste culturi. Și atunci am propus ca agricultorii noștri să poată participa la aceste licitații chiar dacă au un produs sau două și în plus să aibă și o anumită prioritate în fața importurilor”, a conchis Andrei Dînga.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024