• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Asociația Forța Fermierilor: Nu acceptăm ca Guvernul să elimine subvenționarea achiziției de tehnică și utilaje agricole!

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova trage un semnal de alarmă: proiectul de modificare a regulamentului de subvenționare, în forma actuală, prevede excluderea totală a tehnicii și utilajului agricol convențional din procesul de subvenționare.

  Pentru 4 aprilie se preconizează că Guvernul va aproba modificările în Regulamentul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. ”Asociația Forța Fermierilor a fost surprinsă neplăcut de faptul că, în cadrul proiectului modificărilor, subit a apărut o normă care prevede excluderea totală a tehnicii și utilajului agricol convențional din procesul de subvenționare și care nu a fost discutată și coordonată cu reprezentanții fermierilor. Așadar, asociația constată o lipsă crasă de transparență din partea autorităților publice specializate”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației.

  ”Nu știm cine sunt autorii acestei idei neinspirate și ilegale, care schimbă regulile de joc în timpul jocului. Atragem atenția Guvernului că propunerea respectivă pentru un act normativ, ierarhic inferior legilor, încalcă flagrant principiul previzibilității din Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Art. 6, alin. (4) din legea respectivă stipulează că investițiile în curs de realizare, contractate înainte de intrarea în vigoare a legislației noi, vor continua să fie guvernate de legislația veche în ceea ce privește natura și extinderea drepturilor și obligațiunilor părților, în special cuantumul subvenției acordate, precum și orice efecte contractuale, dacă legea nouă nu prevede condiții mai avantajoase pentru producătorul agricol. Totodată, conform art. 17 din aceeași lege, subvenționarea investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional este una din prioritățile din Strategia Națională a dezvoltării agricole și rurale. Astfel, excluderea subvenționării tehnicii și utilajului la mijlocul anului în curs poate fi contestată și anulată de instanța de judecată, iar statul poate fi atras în mai multe litigii civile cu riscul iminent de achitare a prejudiciului din bugetul de stat”, semnalează fermierii.

  Conform comunicatului de presă, schimbarea pe care Guvernul vrea să o facă este una care deja a stârnit un val de nemulțumire în rândul agricultorilor. ”În prezent organizația noastră a primit sute de apeluri din partea agricultorilor nedumeriți și revoltați, care conștientizează foarte bine cât de importantă este modernizarea parcului de tehnica și utilaj agricole și care, spre deosebire de agroholdinguri, nu pot efectua acest proces fără sprijinul din partea statului. În contextul crizei majore în sectorul agrar din cauza scumpirilor galopante la resurse strategice pentru producere agricolă, operarea acestui amendament arbitrar și dubios ar tensiona și mai mult spiritele”, arată Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova.

  ”Asociația Forța Fermierilor insistă asupra păstrării Măsurii 1.3 Stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol în Regulamentul de subvenționare și cere că toate deciziile privind dezvoltarea domeniului agroalimentar să fie coordonate cu transparența maximală cu reprezentanții ramurii”, este poziția fermă a agricultorilor din Republica Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova face un pas important pentru a accesa subvențiile agricole de la UE Proiectul de lege privind subvenționarea fermierilor și țăranilor moldoveni va fi examinat în Parlament AIPA continuă finanțarea GAL-urilor. Subvenții achitate în avans în proporție de până la 80%

  Ultimele știri

  AFF R. Moldova face protest cu 1.000 de fermieri și 300 de tractoare în Chișinău! Preț grâu Republica Moldova 2023. Alexandru Slusari, AFF: Prețul a coborât la 3 lei/kg! Republica Moldova ar putea interzice importurile din Ucraina, pe modelul deciziei din UE