• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor – protest cu tractoare! Acțiunea are loc mâine, 21 iunie, în mai mult raioane!

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova anunță că marți, 21 iunie, de la ora 10:00, membrii organizației vor organiza un protest local de avertizare cu tehnică agricolă în mai multe raioane. Acțiunea vine după ce, în urmă cu o săptămână, fermierii au cerut sprijinul decidenților guvernamentali și parlamentari, dar solicitările lor au rămas fără răspuns concret.

    Pe data de 13 iunie 2022 Asociația Forța Fermierilor și-a anunțat intenția organizării unui protest de avertizare la 21 iunie în cazul în care nu vom avea un progres real în negocieri cu conducerea țării pe cele mai stringente probleme din sectorul agroindustrial.

    ”Cu părere de rău, în toata aceasta perioada doamna prim-ministru așa și nu a găsit timp să discute cu reprezentanții organizației noastre. Iar ședința de lucru cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-a soldat cu nici un rezultat. Au fost repetat notate revendicările noastre cu promisiunea oferirii răspunsului în 3 zile, ceea ce nu s-a întâmplat”, anunță Asociația Forța Fermierilor.

    Nu doar că măsurile cerute nu au fost adoptate, dar în ultima săptămână, situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare. ”Piața motorinei angro practic nu mai există în Moldova. Prețul la diesel se apropie de 33 lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit pănă la 24 mii lei per tona. În mai puțin de un an prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri cu peste 400%! Totodată, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producția agricolă în situația interzicerii exportului de grău și unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea soarelui din Ucraina”, arată organizația din Republica Moldova.

    În același timp, fermierii sunt informați că doar în primele 5 luni ale anului Bugetul Public Național a încasat venituri suplimentare în mărimea de 3,6 mlrd. lei, o bună parte dintre care se datorează scumpirii semnificative a resurselor necesare producerii agricole, procurate de fermieri. ”În paralel, țara a beneficiat de mai multe ajutoare de la partenerii externi, cum ar fi Uniune Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială ect. Agricultorii se pun întrebarea rezonabilă, de ce măcar o mică parte din aceste venituri nu pot fi alocate pentru sectorul agrar? Vă atragem atenție că pentru restituirea sumelor depline ale accizelor la toata motorina, procurată de fermierii mici și mijlocii în anul 2022, e nevoie suplimentar doar de aproximativ 150 mln lei”, precizează AFF Republica Moldova.

    În asemenea circumstanțe, Asociația Forța Fermierilor anunță pentru 21 iunie , orele 10.00, un protest local de avertizare cu tehnică agricolă în mai multe raioane. ”Reiterăm că evenimentul poartă un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată. Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile – factorii de decizie și așteaptă ca persoanele respective să vină mâine în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli”, se subliniază în declarația oficială a organizației de fermieri.

    Revendicările Asociației Forța Fermierilor pentru perioada imediat următoarea rămân neschimbate și includ:
    a) restituirea fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;
    b) compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;
    c) neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru;
    d) deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grău de la fermierii autohtoni.

    ”În cazul în care protestul fermierilor va fi ignorat de conducerea țării, ne rezervăm dreptul să continuăm acțiunile noastre cu alte metode și în alte locuri”, se încheie declarația AFF.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene