• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor – semnalul de alarmă: ”Revolta economică a producătorilor agricoli a ajuns la nivelul critic”

    Violina Gorcinschi -

    Revolta economică a producătorilor agricoli a ajuns la nivelul critic, trage semnalul de alarmă Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă remis astăzi, marți – 18 aprilie, organizația arată că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu are nicio reacție cu privire la situația creată de importul de cereale din Ucraina.

    ”Asociația Forța Fermierilor reiterează susținerea agricultorilor din Polonia, România și Bulgaria, care protestează împotriva dezechilibrării substanțiale a piețelor agricole regionale și invaziei de dumping a materiei prime agricole din Ucraina. Fermierii din Moldova sunt solidari cu Ucraina și acordă un ajutor semnificativ pentru refugiații din țara vecină. Însă, prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase au adus în pragul falimentului mii de producători agricoli mici și mijlocii, care au fost afectați anterior și de multiple crize de ordine climaterică, economică și geopolitică, neavând nici un suport din partea statului„, se arată în comunicatul de presă.

    Organizația din Republica Moldova subliniează că ”în ultimele luni autoritățile din țările Europei de Est încearcă sincronizat să găsească soluții pentru sprijinul suplimentar financiar a agricultorilor autohtoni și protejarea piețelor interne agricole cu metode tarifare și netarifare”.

    ”Am văzut și deciziile unor state UE privind interzicerea temporară a importului produselor agricole din Ucraina, ceea ce sporește riscul creșterii afluxurilor de import în alte țări, inclusiv în Moldova. În același timp, poziția Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova pe acest subiect de importanță majoră pentru sectorul agrar național rămâne una foarte pasivă și incertă, chiar dacă țara noastră are statut de candidat în UE și este puternic afectata economic de război din Ucraina. Niciodată nu am auzit viziunea ministrului pe problema respectivă cu propuneri concrete privind rezolvarea acestei. Fermierii-membri ai Asociației întreabă dacă interesele lor sunt apărate de cineva la nivelul structurilor europene”, semnalează AFF Moldova.

    Fermierii din AFF atrag atenția că ”revolta economică a producătorilor agricoli a ajuns la nivelul critic”. ”În acest context, cerem ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare să conecteze urgent la negocierile autorităților abilitate din țările Europei de Est cu Ucraina și conducerea Uniunii Europene pe subiectul crizei prețurilor la producția agricolă și să depună toate eforturile necesare în vederea obținerii compensațiilor agricultorilor din Moldova sau limitărilor temporare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor în țara noastră în sezonul agricol nou”, se mai arată în comunicatul AFF.

    În finalul comunicării, organizația de agricultori din Republica Moldova mai trage încă un semnal de alarmă: ”Catastrofa financiară a agriculturii naționale nu va ajuta cu nimic Ucrainei și, totodată, va slăbi esențial aspirațiile europene ale Republicii Moldova”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene