• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Exporturi în UE fără taxe. UE facilitează accesul pe piață pentru produsele agricole moldovenești

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Mai multe prune, struguri și alte produse agricole moldovenești vor putea fi exportate în curând pe piețele europene fără tarife. Comisia Europeană a propus astăzi un regulament care să permită un acces temporar îmbunătățit pe piață pentru șapte produse din Moldova, care sunt încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE. Aceasta este o demonstrație a solidarității UE menită să ajute Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, rezultată din războiul nejustificat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană.

    „Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei nu afectează grav doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi și ai noștri, în acest caz Moldova. Decizia de astăzi, de mai mult decât dublarea a șapte cote pentru exporturile agricole cheie ale Republicii Moldova, este un semn tangibil al solidarității UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

    „Abilitatea Moldovei de a face comerț cu lumea a fost lovită de războiul brutal și ilegal al Rusiei. Prin facilitarea accesului pe piață pentru produsele agricole cheie, UE ajută Moldova să redirecționeze comerțul afectat. Acest lucru va ajuta direct producătorii moldoveni, susținând rezistența economică a țării în circumstanțele dificile actuale. UE face din nou un pas pentru a sprijini un vecin european”, a precizat vicepreședintele executiv și comisarul pentru comerț al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

    Un mesaj a fost transmis și de către comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski: „Sper că această măsură fără precedent va sprijini producătorii moldoveni în atenuarea unora dintre presiunile pieței pe termen scurt. Pe termen lung, îi încurajăm pe omologii noștri moldoveni să investească în capacități de procesare și producție cu valoare adăugată mai mare. Creșterea și mai mult a calității produselor lor va contribui la consolidarea poziției producătorilor moldoveni pe piața UE. Suntem pregătiți să oferim asistență tehnică în acest sens.”

    Practic, toate produsele moldovenești pot intra deja în UE fără tarife în cadrul zonei de liber schimb profund și cuprinzător UE-Moldova (ZLSAC).

    Măsurile propuse acoperă restul de șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu sunt încă pe deplin liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri. Regulamentul dublează cu mult – pe durata unui an – cantitatea acestor produse care pot fi importate fără tarife din Moldova în UE. Potențialele volume fără tarife vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, inclusiv aproximativ 10 milioane de euro pentru cantitățile de prune și 27 de milioane de euro pentru struguri de masă.

    Liberalizarea suplimentară a importurilor în UE va ajuta producătorii și exportatorii moldoveni să depășească pierderile de piață pe care le-au suferit ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Împreună cu accesul sporit la transportul rutier în UE (în prezent în curs de negociere între Moldova și UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze considerabil exportul de produse moldovenești către și prin UE. În plus, suntem deschiși să discutăm despre liberalizarea reciprocă ulterioară, care ar face ca UE și Moldova să avanseze încă un pas în direcția liberalizării depline a comerțului.

    Propunerea trebuie acum analizată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

    Moldova a beneficiat de un Acord de Asociere, inclusiv ZLSAC, cu UE din 2014. Acest sistem comercial preferențial a permis Moldovei să profite de eliminarea tarifelor la exportul către UE a tuturor mărfurilor, cu excepția a șapte produse agricole. Moldova se bucură, de asemenea, de acces sporit la piața serviciilor din UE și de condiții mai bune de investiții. La rândul său, Moldova s-a angajat să-și armonizeze legislația cu acquis-ul UE într-o gamă largă de domenii.

    Măsurile temporare și excepționale propuse astăzi de Comisia Europeană vor sprijini și stimula în continuare fluxurile comerciale existente din Moldova către UE și vor sprijini economia Moldovei. Acest lucru este în concordanță cu principalele obiective ale Acordului de Asociere, care sunt de a stabili condiții pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale, care să conducă la integrarea treptată a Moldovei în Piața Internă a UE, precum și de a contribui la întărirea democrației și a politicii, economice și economice. şi stabilitatea instituţională în Moldova.

    De asemenea, UE sprijină Moldova cu asistență financiară semnificativă pentru a ajuta țara să facă față situației create de agresiunea rusă în Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024