• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din R. Moldova: Băncile ne refuză masiv creditarea necesară pentru derularea campaniei de primăvară

    Violina Gorcinschi -

    Asociația Forța Fermierilor (AFF) din Republica Moldova încearcă de câteva luni să intre în dialog cu reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru a discuta despre creditarea din domeniul agriculturii. În ciuda faptului că aceștia au primit promisiuni de la politicienii autohtoni, procesul reeșalonării creditelor bancare pentru fermierii mici și mijlocii stagnează. AFF a luat inițiativa de a solicita o întâlnire în care să discute despre aceste probleme cu o persoană cu autoritate din cadrul instituției, însă solicitarea acesteia a rămas fără răspuns.

    Situație dezastruoasă în domeniul creditării sectorului agrar

    AFF Moldova trage un semnal de alarmă în legătură cu situația dezastruoasă a sectorului de creditare în domeniul agriculturii din Republica Moldova. În ciuda crizei actuale care necesită de urgență soluții din partea BNM, aceasta a rămas pasivă și nu a răspuns la solicitarea de dialog a Asociației.

    „Asociația Forța Fermierilor a câta oară atrage atenția asupra situației dezastruoase în domeniul creditării sectorului agrar.
    În pofida promisiunilor unor demnitari de stat, procesul reeșalonării creditelor bancare pentru majoritatea fermierilor mici și mijlocii stagnează. Instituțiile financiar-bancare deseori refuză restructurarea împrumuturilor sau propun niște condiții drastice pentru realizarea acestor operațiuni. În același timp, băncile refuză masiv creditarea agricultorilor cu mijloacele circulante în vederea efectuării lucrărilor agricole de primăvară, ceea ce poate genera falimentul mai multor fermieri din sate și, totodată, pune în pericol și securitatea alimentară”, au precizat reprezentanții AFF din Republica Moldova pe pagina oficială de Facebook.

    Pentru a-și justifica deciziile, băncile comerciale dau vina pe poziția BNM, care nu aprobă recalificarea temporară a creditelor eșalonate în agricultură ca credite fără risc sporit, așa cum a procedat în 2020, când a dovedit o deschidere față de criza ramurii agricole cauzate de seceta severă. Comparativ cu anul menționat, în 2022 fermierii au întâmpinat mai multe obstacole din cauza calamităților naturale, a războiului din Ucraina și a embargoului politic rus pentru importul de produse vegetale. Conform AFF, această poziție este iresponsabilă și poate avea urmări grave.

    BNM refuză să intre în dialog direct cu fermierii

    La întâlnirea cu băncile comerciale, organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, pe 27 decembrie 2022, BNM a fost reprezentantă de o persoană de rang inferior, cu putere decizională limitată, care nu a putut prezenta poziția Băncii pe subiectul creditării agriculturii. Băncile comerciale, în vederea rezolvării problemei, au solicitat tranșant modificarea temporară a normelor de prudență financiară pentru sectorul agrar, după modelul anului 2020.

    Ulterior acestei întrevederi, AFF a expediat, pe 18 februarie 2023, un demers către BNM și băncile comerciale, prin care solicită continuarea dialogului, însă, până în acest moment, nu a fost primit niciun răspuns oficial din partea BNM.

    „Asociația Forța Fermierilor a expediat pe 18 ianuarie 2023 un demers în adresa BNM și băncilor comerciale cu solicitarea continuării dialogului. Din păcate, până în prezent, nu am primit răspuns oficial de la Banca Națională a Moldovei. Din discuții neoficiale cunoaștem că conducerea BNM refuză să discute subiectul creditării ramurii agricole. În contextul ultimelor proiecte legislative, legate de riscul vânzării terenurilor agricole către companiile cu capital străin și posibilitatea subvenționării întreprinderilor, controlate din off-shore-uri, se creează impresia că, la nivel înalt, un grup îngust de magnați, prin acțiuni sincronizate, promovează din greu falimentul fermierilor mici și mijlocii și extinderea controlului asupra ramurii agricole a Republicii Moldova”, au declarat reprezentanții AFF.

    În acest context, Asociația solicită intervenția urgentă a deputaților și a Guvernului, în vederea facilitării dialogului producătorilor agricoli cu Banca Națională și băncile comerciale, pentru a identifica soluții rapide și eficiente pentru creditarea agricultorilor mici și mijlocii.

    În solicitarea trimisă, AFF a propus discutarea următoarelor aspecte:

    1. Acordarea creditelor preferențiale agricultorilor, în special în domeniul zootehnic;
    2. Extinderea garanțiilor statului în procesul creditării proiectelor investiționale în agricultură;
    3. Reeșalonarea creditelor anului 2022 și acțiunile necesare din partea BNM;
    4. Creditarea sectorului agrar în 2023;
    5. Posibilitatea asigurării creditelor după modelul occidental.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024