• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Republica Moldova cer subvenții de la UE și ajutor sub formă de motorină din partea României

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Fermierii din Republica Moldova cer Guvernului suplimentarea bugetului de subvenționare cu fonduri europene, dar și solicitarea unui sprijin din partea României, un ajutor sub formă de motorină pentru agricultură.

    Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova a avut astăzi, miercuri – 14 decembrie, o ședința de lucru cu ministru al agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea. În contextul situației grave în sectorul agrar discuția a fost deloc simplă și pe alocuri tensionată, au anunțat, după întâlnire, oficialii AFF Moldova.

    Organizația Asociația Forța Fermierilor Moldova a venit cu următoarele solicitări către Ministerul Agriculturii:
    1. În contextul faptului că Moldova are statut de candidat la Uniune Europeană, Guvernul să facă apel urgent către UE pentru accesarea fondurilor europene pentru 2023, astfel încât sa fie majorat fondul de subvenționare. ”Nu putem admite ca ramura care a trecut prin multiple șocuri în anul 2022, să fie finanțată anul viitor doar cu 300 milioane de lei”, arată fermierii.
    2.Guvernul să repete apelul Maiei Sandu către România pentru solicitarea ajutorului în forma de motorinei, la distribuirea căreia fermierii mici să aibă prioritate.
    3. În legea nouă cu privire la subventionare, să fie stabilită prioritatea fermierilor mici și mijlocii și să nu fie subvenționate agroholdingurile.
    4.Să nu fie admisă suspendarea examinării dosarelor de subvenționare dacă se termină banii din fond, căci vor fi descurajați agricultorii care au investit și nu au reușit să depună dosare.
    5. Să fie organizată întalnirea cu băncile și BNM pe problema reeșalonării creditelor curente și alocarea creditelor noi.

    După o discuție de aproape două între reprezentanții AFF și conducerea MAIA, agricultorii au anunțat să s-a ajuns la următoarele promisiuni:
    1. Guvernul va cere de la UE resurse suplimentare pentru Fondul de subvenționare pentru 2023.
    2. Ministrul Vladimir Bolea va solicita de la premierului Natalia Gavrilița adresarea către Guvernul României în vederea completării solicitării președinelui Maia Sandu în vederea acordării ajutorului în forma de motorină.
    3. Prioritățile fermierilor mici și mijlocii vor fi indicate în Regulamentul de subvenționare prin aplicarea anumitor măsuri doar pentru aceste categorii.
    4. Pentru infrastructură de depozitare, păstrare și prelucrare a producției agricole vor fi pasibile mai multe cheltuieli investiționale.
    5. Punctul cu procedura suspendării examinării dosarelor va fi modificat după cum a solicitat AFF.
    6. Săptămâna viitoare va fi organizată întalnirea cu băncile comerciale, BNM și agricultorii.

    ”Vineri, 16 decembrie, orele 9.00, Consiliul asociației va merge la ședința comisiei parlamentare buget și finanțe, unde va expune poziția în legătură cu micșorarea fondului de subvenționare și refuzul vicepreședintelui comisiei să aibă discuția specială pe acest subiect cu asociațiile agricultorilor”, se mai arată în comunicarea AFF Moldova.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024