• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Licitația pentru achiziția de grâu de la fermieri, un eșec. Prețul oferit – prea mic, agricultorii n-au cantități

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Licitație fără succes pentru achiziția de grâu organizată de Agenția pentru Rezerve Materiale din Republica Moldova. Fermierii nu au dorit să își vândă recolta la un preț propus de 5,2 lei moldovenești pe kilogram, echivalentul a 1,33 lei românești pe kilogram.

    O licitație deschisă pentru achiziționarea de grâu alimentar din recolta 2022, desfășurată de Agenția rezerve materiale (ARM) în perioada 18 august – 12 septembrie, s-a încheiat fără rezultate. Potrivit Infotag, n-a fost depusă nicio cerere de participare la licitație.

    Vă reamintim că Agenția Rezerve Materiale (ARM) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a anunțat luna trecută o mega-licitație de achiziție a 41.715 tone de grâu alimentar pentru completarea rezervelor de stat și de mobilizare pentru anul 2022.

    Achiziția era planificată să fie realizată în opt loturi cu cantități cuprinse între 2.000 de tone și 6.965 de tone de grâu alimentar, dar și în funcție de locul stocării. De exemplu, trei loturi de 6.500, de 5.000 și de 6.250 de tone urmau să fie stocate în raionul Florești, alte două loturi de 6.500 și 6.965 de tone de grâu alimentar – în raionul Edineț și câte un lot – în raioanele Cahul, Căușeni și Leova.

    ”Valoarea estimativă totală a celor 41.715 tone de grâu alimentar ce urmează a fi achiziționate pentru completarea rezervelor de stat este de 201.600.000 de lei echivalent a 10.000.000 de euro (fără TVA), respectiv prețul de achiziție este de 4.832 de lei pentru o tonă (247 de euro) sau aproximativ 4,83 lei (0,25 euro) pentru un kilogram”, potrivit informării ARM.

    Potrivit portalului Agroexpert, prețul propus a fost de 5,2 lei/kg, mai mare decât cel estimat (4,83 lei/kg).

    ARM n-a decis încă ce va face în continuare – dacă va anunțe o licitație repetată sau va abandona această idee.

    Despre rezultatul licitației pentru grâu a avut o poziție publică Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova. ”Reprezentanții Agenției Rezerve Materiale au demonstrat un diletantism cras la organizarea licitației de procurare a grăului în rezerva de stat. Nu știu dacă au coordonat acțiunile sale cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Regretăm că nu a fost un dialog pe acest subiect cu asociațiile fermierilor. Condiția de bază a licitației a fost cerința că furnizorul să livreze grău în cantități cuprinse între 2 și 6 mii tone. Nu știu de unde a apărut aceasta inepția. Organizatorii licitației nu au analizat deloc situația pe piața cerealelor și structura producătorilor de grău după capacități de producere”, a opiniat Slusari.

    Conform directorului AFF, marea majoritatea agricultorilor nu dispun de asemenea cantități. ”Chiar și producătorii agricoli mari anul curent, în situația secetei, au recoltat între 1.000 și 1.500 de tone de grău. Agricultori mijlocii dispun de cantități pănă la 500 de tone de grău. De fermieri mici nici nu vorbesc. Doar magnații de la agroholdinguri au putut furniza grău în rezerva de stat conform cerințelor față de lotul minimal de livrare. Însă acestora nu i-a convenit prețul propus de 5,2 lei per kg, întrucăt în prezent ei se ocupă cu procurarea grăului ieftin din Ucraina undeva cu 3,5 lei și reexportul acestuia undeva cu 6 lei per kg. Iar producătorii agricoli autohtoni rămăn cu grău în depozite, întrucăt prețuri actuale pe piața cerealelor pentru majoritatea covârșitoare a agricultorilor sunt mai mici decăt prețul de cost. Doar după ce au dat-o în bară, cei de la Agenția Rezervelor Materiale au decis să facă consultări cu reprezentanții fermierilor mici și mijlocii, care vor avea loc azi , la orele 14.00 la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare„, a mai precizat Alexandru Slusari.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024