• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Majorarea subvențiilor în horticultură – măsură anunțată de ministrul Gherciu la Conferința Națională: „Businessul Fructelor în Republica Moldova”

    Alina Anghel -

    Majorarea cuantumului de subvenție pentru plasele antigrindină și antiploaie, pentru bazinele de acumulare a apei, diversificarea spectrului culturilor pomicole – măsuri anunțate de ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, în cadrul celei de-a VII-a ediție a Conferinței Naționale „Businessul fructelor în Republica Moldova”.

    Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a participat, astăzi, la cea de-a VII-a ediție a Conferinței Naționale „Businessul fructelor în Republica Moldova”. În debutul evenimentului, oficialul a menționat că sectorul horticol înregistrează o creștere atât a volumului de producție, cât și a exporturilor, ca rezultat al eforturilor producătorilor agricoli și a statului, prin elaborarea și actualizarea pachetului de politici, inclusiv implementarea politicilor de subvenționare.

    „În ultimii ani, în urma investițiilor efectuate în tehnologiile moderne, volumul global al producției horticole este în continuă creștere. Cantitativ, exportul producției horticole în stare proaspătă și procesată constituie peste 12% din totalul de export. În continuare, ministerul își propune actualizarea politicilor de susținere a creșterii și diversificării sectorului horticol, care se axează pe o dezvoltare bazată pe inovații și înaltă competitivitate. În acest an, producția globală de fructe a fost cu mult mai înaltă comparativ cu ultimii 3 ani. De exemplu, mere s-au recoltat în cantitate de circa 650 mii tone, iar prune peste 123 mii tone. La fel, a fost diversificată și geografia exporturilor. Reieșind din importanța strategică a sectorului horticol, în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural sunt prevăzute investiții anuale de circa 561 milioane lei (circa 28 milioane euro), iar pentru implementarea Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2021-2025 se preconizează peste 11 miliarde lei (0,55 miliarde euro)”, a precizat Viorel Gherciu.

    În context, ministrul a subliniat că, pentru realizarea dezideratelor sus menționate, urmează să fie realizate patru obiective fundamentale: îmbunătățirea accesului la piețe noi de desfacere, dezvoltarea accelerată prin investiții în inovare, asigurarea cu forță de muncă calificată și crearea unui mediu de afaceri competitiv.

    „Suntem preocupați de modificarea Regulamentului de subvenționare. În funcție de posibilitățile financiare, vom facilita domeniile care asigură plus valoare. Se examinează majorarea cuantumului de subvenție pentru plasele antigrindină și antiploaie, pentru bazinele de acumulare a apei, diversificarea spectrului culturilor pomicole, și altele. Avem convingerea că, un impact pozitiv asupra sectorului va avea și Legea privind comerțul interior, potrivit căreia produsele agroalimentare autohtone trebuie să fie prezente pe 50 la sută din suprafața rafturilor magazinelor. Horticultura este un domeniu important al economiei țării și o sursă generatoare de locuri de muncă și venituri în zonele rurale. Acest sector produce și procesează materie primă, generând anual o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de lei (0,25 miliarde de euro), fapt ce reliefează importanța ramurii. Horticultura este una din direcțiile prioritare ale agriculturii care poate furniza produse cu valoare adăugată și cu pondere considerabilă în export, de aceea vom susține și în continuare acest domeniu”, a comunicat ministrul.

    Conferința a continuat cu abordarea subiectelor ce țin de creșterea competitivității produselor ajustând tehnologiile, direcțiile necesare de investiții pentru a moderniza sectorul fructelor. Experții din domeniu au realizat prezentări a tehnologiilor moderne de producere și inovațiile din sector, a sortimentului de soiuri și portaltoaie, fiind discutate standardele de calitate ce sunt solicitate de piețe.


    Te-ar mai putea interesa

    109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE Peste 3.400 tone de prune produse în Republica Moldova au fost livrate la export în luna iulie Producția de prune a Republicii Moldova a revenit la normal. Cele mai mari exporturi vor fi în UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni