• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Merele moldovenești – pe raft în supermarketurile din România! Noi tiruri ajung săptămâna viitoare!

    Iana Gore -

    Merele moldovenești încep să intre puternic pe piața din România. Recentele discuții purtate de producători direct cu retailerii, dar și susținerea Ministerului Agriculturii, au făcut posibil ca primele tiruri de mere să fie deja livrate supermarketurilor românești.

    În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul MAIA din Chișinău, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, s-a arătat mulțumit de rezultatele obținute în recenta vizită oficială în România, vizită unde a fost însoțit de mai mulți producători de fructe din Republica Moldova. Oficialul de la Chișinău a precizat că demersul a fost susținut de Excelența Sa Victor Chirilă, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, care a răspuns prompt la necesitatea de a soluționa problema exportului de mere.

    Gherciu a precizat că, potrivit datelor obținute de la Moldova Fruct, în frigidere sunt o în cantitate de circa 120.000 de tone de mere pentru care este important de identificat piețele de desfacere. Din aceste considerente încă săptămâna trecută a fost organizat o ședință online cu sprijinul ambasadei Moldovei la București cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

    ”Această ședință a dat rezultate imediate, s-a luat decizia ca să ne întâlnim săptămâna curentă la București. În ziua de miercuri, 30 martie, a fost o întâlnire productivă. Unele rețelele comerciale din România au raportat că primele tiruri cu mere din Moldova au și ajuns la ei, purtau negocieri ca să se extindă gama de asortimente de mere, incluzând și soiurile roșii, pentru că s-au optat inițial pentru soiurile galbene”, a declarat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

    Alte rețele comerciale din România, așteaptă de asemenea, săptămâna viitoare primele tiruri cu mere.

    ”Agenții economici din R. Moldova prezenți la acea întâlnire din România au făcut schimb de date cu reprezentanții rețelelor de magazine și eu cred că în viitorul apropiat vom raporta care sunt cantitățile zilnic exportate inclusiv în România. Din discuțiile avute cu reprezentanții din rețele comerciale din România, mi s-a spus că consumatorul din România apreciază merele din Republica Moldova”, a menționat Gherciu.

    Citiți și: Producătorii de fructe din Republica Moldova s-au întâlnit cu retailerii din România

    Piața din România importă anual 100.000 de tone de mere, a precizat ministrul Agriculturii, așa că ”este o oportunitate foarte bună de a fi prezenți și stabili pe această piață cu o bună parte din această cantitate”.

    ”Ținta pe termen mediu și lung pentru piața merelor din Republica Moldova nu este Uniunea Europeană deoarece, la acest capitol ea este autosuficientă, deci pot fi importate niște cantități pentru interes sau pentru gust sau calitate cum ar fi cea ecologică”, a explicat Gherciu, precizând că piața pentru merele din Republica Moldova rămâne a fi explorată și diversificată în țări cum ar fi Egipt, China. ”Asigurând pe deplin plățile la timp fără a fi întârziate și care ar putea cauza probleme furnizorilor”, a punctat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE Peste 3.400 tone de prune produse în Republica Moldova au fost livrate la export în luna iulie Producția de prune a Republicii Moldova a revenit la normal. Cele mai mari exporturi vor fi în UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni