• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Premierul Dorin Recean, mesaj pentru fermieri: ”Trebuie să alocăm mai multe resurse investiționale în agricultură pentru a crește productivitatea”

  Oana Timar -

  Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova, a avut, astăzi, vineri – 17 februarie, la Adunarea Generală a Asociației Forța Fermierilor, prima ieșire publică în calitatea cu care a fost învestit. Șeful Guvernului de la Chișinău a transmis fermierilor un mesaj de susținere și promisiunea că problemele vor fi rezolvate pe rând, prin dialog și măsuri punctuale.

  În deschiderea cuvântării sale, Dorin Recean a arătat că provine din mediul rural și cunoaște provocările din domeniul agricol. ”Eu simpatizez și cunosc foarte bine problemele din mediul rural. Sunt de acord cu domnul Slusari (Alexandru Slusari – director executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, n.r.), că agricultura este mai mult decât un business. Agricultura este și cultura noastră socială din zona rurală”, a spus premierul Republicii Moldova.

  Recean a subliniat că agricultura se transformă și trebuie să devină mai productivă. ”Da, avem problema celor mari, a celor care abuzează de piață, care pe parcursul ultimilor 30 de ani au concentrat piața, activele. Pentru că au abuzat în trecut, astăzi par să fie mai competitivi, mai eficienți. Noi toți trebuie să devenim mai eficienți. (…) Trebuie să alocăm mai multe resurse investiționale în agricultură ca să creștem productivitatea”, a spus premierul Dorin Recean în fața celor aproape de 300 de femrieri prezenți la Adunarea Generală a Asociației Forța Fermierilor.

  Dorin Recean a subliniat că ”business-ul agricol este supus multor riscuri. ”Nu poți să te uiți doar la venit- profit, adică venit-cheltuieli-profit. Riscurile mai ales acum când sunt aceste schimbări climatice, cresc. Trebuie să avem o altă parte a economiei care să subvenționeze partea agricolă. Asta va face Guvernul: pe de-o parte să stimuleze creșterea economică în celelalte ramuri ca să existe suficienți bani să subvenționăm agricultura, să plătim salarii mai mari în diferite sectoare, să plătim pensii mai mari. Trebuie în continuare să accentuăm productivitatea muncii în toate domeniile, inclusiv în agricultură”, a arătat Recean.

  Premierul Republicii Moldova i-a felicitat pe Ion Plămădeală, președintele Asociației Forța Fermierilor, și pe directorul organizației, Alexandru Slusari, pentru că au reușit să organizeze o formă asociativă puternică într-un timp foarte scurt. De asemenea, a arătat că este nevoie de bani mai mulți pentru sprijinirea agriculturii, dar că sumele nu sunt la acest moment disponibile fără a priva un alt sector. Soluția este suplimentarea fondurilor externe.

  ”Noi trebuie să facem acest efort de ajustare în interiorul Republicii Moldova, să începem procesul de aderare cât mai curând la Uniunea Europeană. Obiectivul nostru este ca până la sfârșitul anului să trecem la următoarea etapă unde să putem să parcurgem procesul de pre-aderare, acolo unde se vor debloca fondurile de pre-aderare. Asta nu înseamnă că anul acesta nu vom face nimic și nu vom căuta fonduri. O să trebuiască să accelerăm solicitarea către prietenii din România, odată ce am întârziat”, a precizat premierul.

  Dorin Recean a mai arătat că noul Guvern instalat se va strădui să rezolve punctual problemele fermierilor, pas cu pas. ”Avem câteva priorități: accesul la finantare, accesul la investiții, aceste asistențe din exterior – și ziceam de motorină din România, dar mai vedem putem avea și material semincer, și alte lucruri. Sunt de acord și înțeleg demersul de schimbare a sistemului de subvenționare încât să avem subvenționarea fermierilor mici și mijlocii – aici, atenție, voi insista, aceste subvenții trebuie să meargă la creșterea productivității în agricultură. E nevoie să ne orientăm la agricultura cu valoarea adăugată înaltă. Nu putem face această schimbare peste noapte, dar trebuie să o avem permanent aici, cu noi, în minte, în planuri ca să putem să facem agricultura mai productivă. Același lucru se întâmplă și în UE. Acolo tot mai mult se pune accent pe agricultura cu valoare adăugată înaltă”, a mai arătat Recean care a subliniat că, la nivel intern, este nevoie și de o fluidizarea mai bună a tuturor proceselor.

  ”Reconfirm că agricultura este mai mult decât un business. Agricultura face parte și din cultura societății noastre, totodată voi accentua că agricultura, ca și celelalte domenii economice trebuie să accentueze productivitatea și valoarea adăugată înaltă”, a spus, în finalul discursului, premierul Dorin Recean, cu promisiunea că întâlnirile pe care le va avea cu fermierii vor fi mai dese.

  Vă reamintim că astăzi, vineri – 17 februarie, la Chișinău, are loc Adunarea Generală a Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova. La întâlnire participă și o delegație din partea organizației-soră din România, condusă de Vlad Macovei.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

  Ultimele știri

  Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene