• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Program de finanțare pentru fermierii care își achiziționează echipamente fotovoltaice

    Iana Gore -

    Fermierii din Republica Moldova au acces la Programul de finanțare pentru producători agricoli în achiziționarea echipamentelor fotovoltaice.

    Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, au lansat, joi, 28 aprilie Programul de finanțare pentru producătorii agricoli în achiziționarea  echipamentelor fotovoltaice „Susţinem tranziţia către economia verde”.

    Finanţarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli şi este oferită în condiţii avantajoase. Agricultorii vor putea beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2.500.000 de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii vor putea accesa granturi de până la 200.000 lei, maxim 20% din costul proiectului. Limita bugetului alocat de proiect este de 2 milioane de lei, s- a anunțat într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

    Echipamentele fotovoltaice vor fi achiziţionate cu TVA cota zero, fără gaj, cheltuielile de proiectare fiind acoperite de ADMA.

    „Instrumentul financiar creat va facilita tranziția țării noastre către o agricultură durabilă și un viitor verde. Scopul nostru este să reușim sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, să asigurăm diversificarea surselor de producere a energiei și să diminuăm dependența de sursele tradiționale”, a spus ministrul Viorel Gherciu.

    „Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, țări lider în inovare, este bucuros să fie partener tehnologic al acestui program. Investim 2.000.000 de lei în acest program pentru a ajuta agricultura să devină sustenabilă şi circulară. Trecerea la sursele de energie renegabilă e un prim pas pentru ca afacerile din sectorul agricol să devină mai verzi, mai durabile. În contextul creșterii prețurilor la energie, acest program este şi mai relevant pentru antreprenorii agricoli din Moldova. Până în 2030, capacitatea globală instalată de panouri  fotovoltaice va crește de 6 ori. Pentru Moldova acest obiectiv este şi mai mare pentru că avem, deocamdată, o absorbție mică a tehnologiilor verzi, în special, în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii şi în sectorul agricol”, a menționat Doina Nistor, directoarea Proiectului FTA.

    Totodată, Maxim Popov, directorul ADMA explică că echipamentele fotovoltaice vor fi finanțate fără TVA și fără dobândă, fiind aplicate condiții preferențiale, iar suma oferită per beneficiar ar permite agricultorilor să-și acopere investiția totală pentru crearea unui parc fotovoltaic de 200 kW. Ulterior, beneficiarii ar putea aplica și pentru proiecte de subvenționare prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

    Condiţiile detaliate ale concursului sunt publicate pe www.adma.gov.md. Pentru alte informaţii contactaţi la tel: +37369389997 sau mail: office@adma/gov.md

    Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) este o instituție publică la autogestiune din sfera de competență a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Agenția are misiunea de a facilita accesul fermierilor la tehnică și echipament agricol modern prin vânzare-cumpărare, inclusiv în rate, pentru asigurarea creșterii producției agroalimentare competitive și dezvoltarea unei oferte de alternativă/soluții pentru modernizarea agriculturii, prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar.

    Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții AIPA: 1,9 miliarde de lei – plăți în conturile 8.233 de fermieri Fermierii afectați de secetă vor primi un ajutor de 40 de litri de motorină la hectar AFF anunță că va picheta Ministerul Agriculturii și AIPA. Vezi motivele!

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni