• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Republica Moldova ar putea interzice importurile din Ucraina, pe modelul deciziei din UE

    Oana Timar -

    Consiliul Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova a avut ieri, marți – 2 mai, o întâlnire de lucru cu viceprim-ministru, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Discuția a fost una aprinsă și axată pe situația curentă în agricultură și promisiunile nerealizate ale Guvernului, potrivit unei comunicări oficiale a AFF Moldova.

    Mai mulți membrii Consiliului AFF Moldova au venit cu un mesaj de revoltă în legătură cu prăbușirea prețurilor la producția agricolă și lipsa măsuri de sprijin pentru fermierii autohtoni, chiar dacă au fost multe angajamente din partea autorităților. ”Toți vorbitorii au remarcat că atmosfera în rândurile agricultorilor este una tensionată și foarte mulți producători agricoli solicită organizarea unor proteste masive, similare cu cele desfășurate recent în Polonia și România”, se arată în comunicatul organizației de fermieri.

    O altă nemulțumire a agricultorilor este legată de achitarea datoriilor la subvenții care se face foarte lent, iar reforma AIPA întârzie nepermis de mult. ”Sunt tergiversate 4 luni modificări la legea rambursării TVA. Întâlnirea, promisă cu Banca Națională a Moldovei pe problemele reeșalonării creditelor și recreditării agricultorilor nu a avut loc. Majorarea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii, punctată de domnul prim-ministru pentru luna aprilie cu 600 de milioane de lei se reduce de-facto la 100 de milioane de lei. Încă nu există certitudinea cu ajutorului în forma de motorină din partea României. Criza decapitalizării enorme a sectorului agrar are loc pe fundalul secetei din anul trecut și diminuării dramatice a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piața internă, care sunt mult sub prețul de cost. Am obosit deja să atenționăm că marea majoritatea agricultorilor mici și mijlocii sunt în pragul falimentării”, mai arată AFF.

    În cadrul discuțiilor, ministrul Vladimir Bolea le-ar fi promis fermierilor că imediat după intrare în vigoare a deciziei Comisiei Europene privind interzicerea importurilor grăului, porumbului, floarii-soarelui și rapiței în România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria măsura similară va fi propusă din partea ministerului agriculturii spre aprobarea Guvernului, potrivit AFF. ”Totodată, urmează să fie identificate resurse financiare pentru compensarea parțială a costurilor fertilizanților pentru fermierii din Moldova. Însă, membrii Consiliului au remarcat că producătorii agricoli au obosit de promisiuni deșarte și urmează să fie discutate cu fermierii acțiuni, care pot fi organizate în timpul apropiat”, se mai arată în comunicarea AFF.

    Întâlnire AFF Moldova cu vicepremierul Vladimir Bolea, la sediul MAIA

    Vicepremierul Bolea: Căutăm resurse financiare adiționale pentru subvenționarea fermierilor

    Și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis un comunicat de presă în urma discuțiilor dintre ministrul Vladimir Bolea și AFF.

    „Deși câteva state din UE solicită interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, acestea nu pot acționa unilateral, iar Comisia Europeană nu are o decizie definitivă până la ora actuală. Urmărim evenimentele din regiune și în baza modelului UE, ministerul va elabora un set de măsuri care să vină în întâmpinarea agricultorilor pentru a face față constrângerilor economice. Suplimentar, vom lucra asupra diversificării subvențiilor pentru agricultori. Aici mă refer la identificarea unor resurse financiare adiționale ce vor fi oferite sub formă de subvenții producătorilor agricoli pentru a micșora costurile de producție”, a spus, în cadrul ședinței, vicepremierul Vladimir Bolea.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024