• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secerișul – în pericol! Asociația Forța Fermierilor: Agricultorii nu pot suporta costurile enorme impuse de furnizorii de motorină

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Un acord de tip cartel între importatorii mari de carburanți. Un pericol real pentru agricultura Republicii Moldova care ar putea să rămână cu recolta pe câmp din cauză că agricultorii nu pot suporta costurile enorme impuse de furnizorii de motorină. Asociația Forța Fermierilor reclamă abuzurile din piață și cere măsuri urgente din partea autorităților și decidenților.

    ”Asociația Forța Fermierilor este extrem de revoltată în legătură cu situația creată pe piața produselor petroliere. Considerăm că asistăm la un acord de cartel între importatori mari de carburanți, care sub paravanul consecințelor războiului în Ucraina creează deficit artificial a motorinei pe piața angro”, se arată într-o declarație de presă remisă Agrointeligența R. Moldova – MD.agrointel.ro.

    Fermierii sunt obligați să accepte motorina la prețuri majorate

    Conform sursei citate, în ultimul timp mai mulți agricultori au fost refuzați de companiile petroliere în privința furnizării combustibilului angro, chiar dacă fermierii au aflat că motorina se importă, se depozitează, după ce se re-vinde firmelor afiliate, care o comercializează la preț peste plafonul stabilit și uneori cu încasarea plăților în numerar. Iar producătorii agricoli, șantajați de deficitul carburanților, sunt nevoiți să procure diesel la orice preț și prin orice modalitate.

    ”În prezent, agricultorii deja primesc conturi de plată pentru motorină, care urmează să fie livrată peste o perioadă îndelungată (undeva 2 săptămâni) la un preț exorbitant de peste 31 lei per litru, contrar deciziei Comisiei Situației Excepționale privind plafonarea prețurilor angro la diesel. Însă, companiile petroliere tensionează și mai mult situația și creează un fel de rânduri pentru fermieri la livrări de combustibil”, reclamă Forța Fermierilor.

    AFF avertizează că ”în ajunul secerișului, sectorul agrar este supus unei presiunii enorme din partea unui grup îngust de petroliști, fapt, care afectează securitatea alimentară a țării”.

    În acest context Asociația Forța Fermierilor cere repetat convocarea urgentă a Comisiei Situației Excepționale pentru discutarea problemei aprovizionării producătorilor agricoli cu carburanți, la care să fie adoptate următoarele decizii promte:

    1. Interzicerea companiilor petroliere în perioada recoltării să efectueze re-vânzarea motorinei angro, cu excepția agricultorilor, transportatorilor și operatorilor de pe piața produselor petroliere, care dispun de stațiile de alimentare.
    2. Revenirea la plafonarea marjei pentru comercializarea motorinei angro de toate tipuri, care nu ar trebui să depășească 1,5 lei per litru.
    3. Obligarea Consiliului Concurenței să pornească ancheta privind existența unui acord de cartel pe piața produselor petroliere în scopul creării deficitului artificial și majorări nejustificate a prețurilor .
    4. Modificarea Regulamentului privind restituirea parțială a accizelor agricultorilor, prin achitarea întregii sume a accizei către fermierii mici și mijlocii pentru motorina, procurată în anul calendaristic 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

    Ultimele știri

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene