UE și Republica Moldova au stabilit un nou acord de liber schimb cu produse agricole


Comisia Europeană și Republica Moldova s-au înțeles ieri, joi – 24 iunie, cu privire la un nou acord comercial. Ambele părți doresc să liberalizeze importul de mere, prune, cireșe, struguri, usturoi și roșii din Republica Moldova în UE. La rândul său, piața moldovenească urmează să fie deschisă pentru carnea de pasăre din UE, printre alte produse.
În urma invaziei ruse a Ucrainei în 2022, Uniunea Europeană a liberalizat comerțul nu doar cu Ucraina, ci și cu țara vecină, Republica Moldova. Regulamentul a expirat ieri, ceea ce înseamnă că schimburile comerciale dintre UE și Moldova au revenit la regulile de dinainte de război începând de astăzi, vineri – 25 iulie, și se vor baza pe Acordul de Asociere din 2016.

Un nou acord de liber schimb cu produse agricole între UE și Republica Moldova
Ieri, Comisia Europeană a anunțat că a negociat noi reguli cu moldovenii în cadrul acordului de asociere, menite să consolideze comerțul dintre cele două părți, potrivit farmer.pl.
UE a convenit să majoreze limitele de import pentru prunele, strugurii de masă, merele și cireșele moldovenești. Aceste limite sunt menite să reflecte volumele care au intrat recent în UE în temeiul regulamentului de liberalizare a comerțului. Importurile de suc de struguri, usturoi și roșii vor fi scutite de tarife (cu toate acestea, acestea din urmă vor fi supuse unui sistem de prețuri de intrare care stabilește un prag minim de preț peste care prețul produselor importate ar trebui să rămână).
Citește și: Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina
La rândul său, Moldova se va deschide mai mult către carnea de porc și de pasăre, carnea dezosată congelată, lapte și unt.
Comisia Europeană va propune acum noi termeni pe care statele membre să îi accepte. Până la intrarea în vigoare a noului acord, comerțul dintre UE și Republica Moldova va continua în conformitate cu termenii Acordului de Asociere.
Declarația CE precizează că accesul produselor moldovenești pe piața UE este condiționat de alinierea treptată a țării la standardele de producție relevante ale UE, cum ar fi utilizarea pesticidelor, ceea ce este în conformitate cu „logica procesului de aderare la UE”. Potrivit CE, comerțul liberalizat cu Moldova a permis țării să își crească exporturile către UE de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,2 miliarde de euro în 2024.
Citește și: Ludmila Catlabuga – noul ministru al Agriculturii din Republica Moldova
Comisia Europeană a negociat anterior și noi reguli comerciale cu Ucraina, după ce regulamentul de liberalizare a comerțului cu această țară a expirat la începutul lunii iunie a acestui an. Acordul include un angajament al Ucrainei de a-și alinia treptat standardele de producție agricolă la standardele UE până în 2028.