• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valentin Stăvilă a lucrat în construcții în Federația Rusă. Cu banii câștigați și-a făcut o fermă de ovine

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Valentin Stăvilă se numără printre tinerii moldoveni care au plecat de acasă pentru a lucra printre străini. Destinația lui Valentin a fost Federația Rusă, iar domeniul, unul greu, cel al construcții. Cu banii economisiți, tânărul s-a întors în satul Parcani, raionul Șoldănești, unde și-a îngiințat o fermă de ovine de care este tare mulțumit.

    A vrut să facă troc cu mașina pentru a-și lua oi

    „Aveam o mașină Audio A6 care am vrut să o dau să-mi iau o sută de oi. Și așa s-a întâmplat că omul mi-a spus că mie nu-mi trebuie mașina și nici bani la gât. Avea 500 de oi și 300 de cârlani și mi-o spus că ți le dau pe toate, voi lucrați, iar când faceți banii mi-i întoarceți înapoi”, a povestit Valentin Stăvilă, citat de trm.md.

    Peste un an şi jumătate, Valentin şi-a răsplătit datoria, iar recent a câştigat un grant din partea AIPA de 145.000 de lei din care a procurat utilaj de prelucrare a laptelui.

    Fermierul lucrează în oierit alături de tatăl său

    Oieritul este o tradiție în familia Stăvilă, așa că la ferma sa, tânărul lucrează cot la cot cu tatăl. Banii câștigați în cei 8 ani de muncă printre străini au fost suficienți pentru a porni la drum afacerea cu oi.

    „Noi toată vara am adunat trei mii de baloturi de fân, de lucernă. Cu un lider din Şoldăneşti cu care trăim bine am făcut baloturi din paie de soia. Vaca, de exemplu, o ţii toată iarna la iesle, dar oaia dacă e oleacă mai liberă, nu-i omăt, cu cât se plimbă mai mult cu atât e mai bine pentru sănătate şi ele mai puţin consumă mâncare ca o vacă. Undeva zece oi mănâncă ca o vacă”, a spus și taăl fermierului Fiodor Stăvilă.

    Nu poate lua subvenție pentru că nu are autorizație pe stână

    Statul, prin Agenție de Intervenție și Plăți pentru Agricultură – AIPA, oferă subvenţii în valoare de 500 de lei anual pentru fiecare animal în parte, însă, ca să beneficieze de acest ajutor, Valentin trebuie să aibă toate actele în regulă.

    „La mine am documentaţie, numai nu am autorizaţie pe stână. Nu pot face autorizaţie pe stână pentru că nu e în afara satului. Acum am început, am scris o cerere la primărie. Primăria mi-a acordat la consiliu să fac stâna pe teritoriul acesta, dar aştept să primesc toate documentele la mână ca să pot face autorizaţie, ca să pot da la nişte subvenţii, ca statul să poată să mă ajute”, a relatat fermierul Valentin Stăvilă.

    Prețul oilor din Republica Moldova, în creștere

    El spune că în ultimii ani cererea de brânzeturi şi carne pe piaţă a crescut, iar concurenţa a scăzut.

    „Acum au rămas tare puţine oi. Când am cumpărat eu oile, am cumărat cu 700 de lei oaia, dar acum să cumperi e 1.800-2.000 de lei o oaie simplă. O oaie cum sunt ale mele sunt la 3.000 de lei. Anul acesta s-a ridicat preţul la oaie şi deja noi socotim că e un plus înainte. Un fermier care se ocupă cu oile, el dacă creşte o oaie, poate să vândă şi poate să scoată banii”, a mai spus Valentin.

    Valentin Stăvilă are planuri mari de viitor şi visează să-şi completeze turma cu oi de rasă aduse din străinătate. Totodată, el îşi doreşte să valorifice şi lâna, care în prezent este îngropată sau aruncată.


    Te-ar mai putea interesa

    Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni

    Ultimele știri

    R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene A fost modificată politica vamală pe anul 2024