• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • 48 de tractoare Kubota au fost livrate fermierilor din Republica Moldova

  Iana Gore -

  Un număr de 48 de tractoare de model Kubota au fost livrate în Republica Moldova, fiind procurate cu suportul Guvernului Japoniei. În cadrul evenimentului, primii 10 beneficiari au primit actele pentru tractoarele procurate.

  La Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) a avut loc vineri, 29 iulie, evenimentul de recepție a tractoarelor, la care au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, reprezentantul permanent al Agenției Nipone pentru Cooperare Internațională (JICA) în Republica Moldova și Ucraina, Satoshi Sugimoto.

  ”În această perioadă grea, în care țara noastră s-a pomenit cu mai multe crize în același timp, inclusiv și perioada de secetă, sectorul agroalimentar rămâne în continuare o prioritate pentru Guvern. Împreună cu Ministerul Agriculturii și cu alți actori implicați în sector vom oferi posibilitatea ca fermierii noștri să poată procura tehnica agricolă în condiții financiare preferențiale”, a subliniat Natalia Gavrilița.

  Ministrul Vladimir Bolea a exprimat recunoștința și gratitudinea pentru tot suportul acordat de Guvernul Japoniei sectorului agricol național: ”Necondiționat Japonia ne-a susținut financiar în procesul de tehnologizare și dezvoltare a agriculturii. Mii de unități de tehnică agricolă au ajuns în fermele din țară datorită suportului poporului nipon. Reziliența și sustenabilitatea în agricultură pot fi obținute doar prin tehnologizare, inovare și investiții continue. Japonia este un sinonim al acestor trei factori esențiali. Asigurarea securității alimentare este o prioritate pentru noi și ceea ce facem astăzi împreună cu ADMA și JICA este să aducem valoare acestui proces. Creditul MAME este cel mai ieftin instrument financiar dedicat dezvoltării sectorului agricol existent în prezent. Este extrem de important că acest mecanism financiar să pună accentul pe procesare, ceea ce ne permite să creem valoare adaugată aici, acasă. Totodată, vreau ca împreună cu JICA și partenerii de dezvoltare în perioada imediat următoare să ne focusăm pe două priorități esențiale: dezvoltarea sistemelor de irigare și creșterea independenței energetice ale producătorilor agricoli.”

  Excelența Sa Yoshihiro Katayama a realizat o incurisune istorică a relațiilor diplomatice moldo-nipone, menționând că Guvernul Japoniei s-a implicat plenar în asigurarea condițiilor de realizare a parcursului de modernizare a Republicii Moldova.

  ”Vă rog să utilizați aceste tractoare într-o manieră cu maximă eficiență, pentru a duce contribuție în economia Republicii Moldova. Anul acesta sărbătorim 30 de ani de relații diplomatice. Japonia a început să ofere Republicii Moldova asistență economică încă din anul 1993, când am acordat medicamente și vaccinuri prin intermediul unor organizații internaționale. Colegii din Guvernul Japoniei și de la JICA au muncit fără întrerupere și vom continua să o facem. Acest fapt denotă o prietenie puternică între popoarele noastre”, a declarat ambasadorul.

  În total, 72 de tractoare Kubota vor fi livrate prin Acordul de Împrumut

  Potrivit directorului ADMA, Maxim Popov, tractoarele de producție japoneză sunt foarte solicitate de întreprinzătorii agricoli locali. Astfel, alte 24 de tractoare, din totalul de 72 de unități achiziționate conform primei tranșe a Acordului de Împrumut, urmează să fie livrate.

  ”Fermierii sunt cei care prin dăruire și asumare de riscuri ne asigură securitatea alimentară a țării. În acest sens, suntem mândri că ADMA a reușit să valorifice un credit acordat de Guvernul Japoniei. Transmit mulțumiri finanțatorilor pentru condițiile avantajoase și echipei ADMA pentru munca depusă”, a încheiat Maxim Popov.

  În cadrul evenimentului, primii 10 beneficiari au primit actele pentru tractoarele procurate. Creditul preferențial acordat de Guvernul Japoniei este pentru o perioadă de 40 de ani, având o rată a dobânzii de 0,1% și o perioadă de grație de 12 ani.


  Te-ar mai putea interesa

  Un sistem fotovoltaic a fost inaugurat în cadrul unei companii care exportă fructe pe piața din UE Importul tractoarelor agricole și al motocultoarelor – scutit de plata accizelor S-a inaugurat prima stație de tratare a apelor reziduale construită în cadrul unei vinării din Republica Moldova

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina