• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFF cere poliției să înceteze campania de intimidare și amenințare a fermierilor

  Oana Timar -

  Asociația Forța Fermierilor cere de la poliția încetarea presiunilor asupra agricultorilor. În cadrul unui comunicat de presă, organizația din sectorul agricol acuză că, începând cu joi, 23 noiembrie, conducerea Inspectoratului General de Poliție a pornit o campanie de provocare și intimidare a fermierilor, care participă sau intenționează să participe la protestul economic din centrul Chișinăului.

  AFF semnalează că s-a lovit din partea poliției de un refuz nemotivat de acordarea a asistenței agricultorilor pentru deplasarea în Piața Marii Adunări Naționale. Această asistență a fost solicitată oficial de organizatorii protestului cu tractoare pe modelul și procedura respectată și în iunie 2023, când AFF a organizat un protest similar și la care a conlucrat foarte eficient cu organele de asigurare a ordinii publice, care au organizat «coridorul verde» pentru deplasarea tehnicii agricole în centru capitalei fără nici un deranj pentru locuitorii municipiului.

  ”Însă, acum conducerea poliției din start a pus la cale planul pentru a periclita manifestația fermierilor. Acțiunile nocturne ale colaboratorilor poliției cu rețineri de-facto a unor participanți la protest, la fel, nu este altceva decăt formă de intimidare a agricultorilor. Menționăm că în aceeași seara, precum și în toate zilele următoare, mai mulți comisari raionali de poliție în stilul perioadei statului capturat telefonau fermierilor și cereau retragerea tehnicii agricole din PMAN sau garantarea neparticipării la protest. Oamenii legii exemplifica cazurile cu rețineri și îi avertiza agricultorii că ei pot fi următorii cu dosarele penale”, se arată în comunicatul de presă al AFF.

  un politist care scrie si o persoana
  Alexandru Slusari, Directorul Executiv al AFF, printre cei care au primit citații în cadrul acțiunilor polițiștilor 

  AFF: Nu este un protest politic, toți provocatorii politici vor fi denunțați și înlăturați

  Asociația consideră că astfel de măsuri coercitive riscă să ridică gradul de tensiune în rândurile producătorilor agricoli, care sunt disperați la maximum din cauza situației financiare catastrofale. ”Ei au venit în capitală să-și caute dreptate, nefiind auziți de autoritățile mulți luni, și nu au avut alte scopuri, decăt cele economice. Încercarea intimidării, denigrării și linșării celor, pe care i-ați numit eroi și patrioți 3 ani în urmă, nu vă face față, domnilor guvernanți. Totodată, noi categoric cerem tuturor partidelor politice să nu încerce să schimbe conotația protestului. Toți provocatori politici imediat vor fi denunțați și înlăturați”, arată organizația de fermieri.

  AFF solicită ”respect din partea poliției și sistarea imediată amenințărilor agricultorilor. Marea majoritatea polițiștilor sunt oameni onești și stimați de fermieri. Nu împuneți pe ei la abuzuri și conflicte nejustificate. Noi recent am trecut aceste timpuri, care nu ne-au adus nimic bun”.

  În final, AFF amintește opiniei publice că aceeași fermieri asupra cărora se fac presiuni, în ultimele zile, de când au început ninsorile, s-au mobilizat pentru a spijini autoritățile în deblocarea drumurilor. ”Ieri, când poliția a continuat presiuni asupra fermierilor, mulți din ei s-au antrenat în procesul deszăpezirii Moldovei. Cu tractoarele “scumpe” agricultorii de la sate au sărit în ajutor autorităților și au curățit zeci de drumuri și au scos din nămeți mulți oameni”, arată AFF.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii – protest cu bălegar în fața Parlamentului! Ce mesaj au transmis guvernanților! MAIA a cerut o situație a cererilor de restructurare a creditelor luate de fermieri prin organizații de creditare nebancare Peste 160 de agricultori au fost distinși cu Diploma Guvernului și cu Diploma Ministerului Agriculturii

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina