• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFF: Fermierii din R. Moldova sunt obligați să-și vândă producția la un preț de aproape două ori mai mic decât cei din România

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova este profund îngrijorată de situația creată pe piața de comercializare a producției agricole de primă grupă, care devine tot mai dificilă pentru fermierii, care activează în localitățile rurale, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

  ”Deși, se atestă un nivel foarte înalt de prețuri mondiale la grâu și orz, în Republica Moldova agricultorii acum sunt impuși să-și vândă producția la preț de aproape de două ori mai ieftin față de România, care deseori nici nu acoperă cheltuieli”, anunță fermierii din Republica Moldova, care trag un semnal de alarmă cu privire la situația din piață.

  ”Recent, holdingul Trans Oil group, controlat din ofshorul cipriot, care deține poziții dominante portuare la exportul cerealelor și oleaginoaselor și controlează marea majoritatea elevatoarelor, a anunțat politica comercială în raport cu producătorii agricoli din Moldova pentru culturile de primă grupă. Compania a propus un preț derizoriu pentru orz, care este sub prețul de cost pentru majoritatea covărșitoare a fermierilor, precum și a dat de înțeles că nu este interesată în procurarea grâului și rapiței autohtone, întrucât are oferta ieftină de la producătorii agricoli din Ucraina, care, fiind în disperare, sunt de acord să exporte producția la orice preț. Drept urmare, piața internă a culturilor agricole menționate s-a prăbușit. Ceilalți exportatori imediat s-au aliniat după holdingul monstruos și au micșorat prețuri”, se arată în declarația AFF.

  ”Este o lovitură enormă pentru agricultorii autohtoni, care activează în sezonul agricol 2021-2022 în condițiile drastice, cu scumpiri exorbitante la motorina și inputuri și fiind afectați de secetă, în special pentru culturile de grupa a doua. Cu probabilitatea înaltă putem aștepta la falimentarea miilor de fermieri mici și mijlocii, ceea ce ar genera migrația masivă din zonele rurale și distrugerea satelor”, explică AFF urmării politicii de monopol.

  Pornind din cele expuse, Asociația Forța Fermierilor solicită organizarea urgentă a unei întâlniri sub egida prim-ministrului, cu participarea comisiei parlamentare de profil, Ministerelor Agriculturii și Industriei Alimentare și al Finanțelor, precum și Consiliului Concurenței, la care să fie eleaborate măsuri prompte în condițiile situației excepționale cu privire la susținerea fermierilor în procesul comercializării producției. Organizația propune să fie examinate următoarele soluții:
  1. Constatarea oficială a pozițiilor dominante al grupului Trans Oil în privința exportului produselor agrroalimentare prin intermediul Portului Internațional Giurgiulești și efectuarea anchetei rapide dacă prețurile mici de achiziții, anunțate recent, nu reprezintă un abuz de aceste poziții.
  2. Obligarea Portului Internațional Giurgiulești și Căii Ferate Moldova la exportul prioritar al producției agricole moldovenești.
  3. Obligarea elevatoarelor să păstreze prioritar producția moldovenească.
  4. Implicarea autorităților în procesul atragerii companiilor din România și crearea condițiilor necesare acestora pentru exportul producției agricole moldovenești cu transportul feroviar și rutier;
  5. Crearea rapidă cu ajutorul partenerilor externi a unui Fond de intervenții în cadrul AIPA, care ar procura de la producătorii agricoli autohtoni cel puțin 150 mii tone de grău la prețuri, care ar asigura rentabilitatea minimală de 20 % pentru fermieri și, totodată, ar oferi statului mecanismul de neadmitere a creșterii continua a prețurilor la pâine.
  6. Limitarea importului producției agricole din Ucraina în perioada recoltării în Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

  Ultimele știri

  Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene