AFF R. Moldova face protest cu 1.000 de fermieri și 300 de tractoare în Chișinău!
Oana Timar -Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova și-a anunțat intenția de organiza la Chișinău un protest cu 1.000 de participanți și 300 de mașini agricole. Solicitarea pentru aprobarea manifestării a fost transmisă Primăriei Municipiului Chișinău.
Organizația de fermieri aduc la cunoștința autorităților locale ca în perioada 7-30 iunie, va fi organizat un amplu protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. La acțiune vor lua parte circa 1.000 de persoane și 300 de unități de tehnică agricolă.
”Scopul întrunirii constă în manifestare protestului față de atitudinea neglijentă din partea structurilor statului față de sectorul agroindustrial. Vă asigurăm că întrunirea se va desfășura în mod pașnic”, se arată în solicitarea de autorizare a protestului.
Protestul fermierilor din Republica Moldova ar putea avea loc pe 7 iunie
Săptămâna trecută, pe 17 mai, Asociația Forța Fermierilor a cerut Guvernului Republicii Moldova că până pe 3 iunie să aprobe mai multe măsuri de susținere a agricultorilor din țară, inclusiv prin alocarea unor compensații, restricționarea temporară a importului de cereale din Ucraina și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.
Fermierii au insistat ca problemele agricultorilor din R. Moldova să fie discutate în cadrul summit-lui Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023 și au averizat că dacă nu vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole, vor organiza pe 7 iunie 2023 un protest masiv non-stop în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău.
„Aproape toți agricultorii mici și mijlocii în prezent se află în starea de disperare și nu dispun de mijloacele financiare pentru recoltare și efectuarea lucrărilor agricole de toamnă. Lucrările agricole de primăvară mulți agricultori au realizat la nivelul minimal tehnologic. O bună parte de fermieri planifică sistarea activității. Remarcăm că în alte țări ale Europei de Est, unde agricultorii se confruntă cu problemele similare, subvențiile constituie 200-400 euro per hectar, autoritățile au alocat suport financiar suplimentar pentru producătorii de cereale și oleaginoase în valoarea sumară de aproximativ 300 mln euro și, totodată, Comisia Europeană a interzis temporar importul unor produse agricole din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia”, susține Asociației „Forța Fermierilor”.
AFF a cerut guvernului de Chișinău măsuri ferme până pe 3 iunie
AFF a cerut ca Guvernul R. Moldova să-și asume public până pe data de 3 iunie 2023 următoarele angajamente față de fermierii:
– Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);
– Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grăului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
– Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
– Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
– Modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.