AFF R. Moldova, exclusă de la întâlnirea organizată cu fermierii și președinta Maia Sandu!
Violina Gorcinschi -Asociația Forța Fermierilor (AFF) din Republica Moldova a luat la cunoștință cu o zi înainte că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urma să organizeze o întâlnire cu fermierii unde a fost prezent și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Principalele subiecte de discuție din cadrul întrevederii au fost cerealele, măsuri de sprijin pentru fermieri, impozit unic în agricultură și procesarea materiei prime. La această întâlnire, din motive necunoscute, AFF nu a fost invitată de către minister.
Membrii AFF au rămas surprinși de gestul reprezentanților ministerului Agriculturii. Aceștia nu au fost invitați la o întâlnire cu fermierii, din moment ce s-au implicat activ în ceea ce privește susținerea agriculturii. Fermierii cred că întrevederea a fost făcută „de ochii lumii”, potrivit celor transmise în comunicat.
AFF nu a fost invitată de Ministerul Agriculturii la întâlnirea cu fermierii
AFF a aflat din întâmplare că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urma să organizeze astăzi, joi – 14 septembrie, o întrevedere cu agricultorii în care se va discuta despre domeniul cerealelor, procesarea materiei prime, precum și măsuri noi de sprijin pentru fermieri și impozit unic în agricultură.
„Organizația noastră nu a primit invitație la această întrunire, la care urmează să participe și doamna (n.r.: Maia) Sandu, chiar dacă asociația cunoaște detaliat problemele actuale de pe piața cerealelor și oleaginoaselor, dispune de mai multă statistică a cheltuielilor și prețurilor la culturile de câmp, a inițiat acordarea compensațiilor producătorilor de cereale în situația de criză, a propus programul de industrializare la scară mică în zonele rurale și are experiență vastă în promovarea conceptului unificării impozitării în sectorul agrar. Nu cunoaștem după care principiu au fost selectați participanții la întâlnire, întrucât nici direcțiile agricole raionale nu au fost anunțate și nu înțelegem de ce la ședința respectivă sunt chemați doar 80-90 de fermieri”, au declarat reprezentanții AFF într-un comunicat.
Potrivit informațiilor date de AFF, anul agricol 2022-2023 reprezintă cel mai greu an din istoria Republicii Moldova, din cauza „multiplelor crize” care au afectat „concomitent” ramura agricolă. În acest moment, sudul țării este din nou cuprins de secetă, iar în ultimele zile prețurile interne la principalele culturi de câmp au scăzut cu 20-40 de bani pe kilogram.
„Asociația regretă poziția foarte ciudată a Ministerului Agriculturii în contextul organizării acestei ședințe și a neglijării organizației noastre. Avem suspiciuni că întâlnirea cu numărul limitat de producători agricoli se face doar pentru bifa statistică și riscă să aibă un caracter demonstrativ pentru șefa statului. În opinia noastră, la această întrunire e nevoie de spus franc că în prezent are loc procesul distrugerii masive a agricultorilor micro, mici și mijlocii cu concursul autorităților statale abilitate care nu vor să aplice pentru salvarea agricultorilor mici și mijlocii măcar măsurile care nu necesită cheltuieli bugetare. Astfel, sunt facilitate câteva agroholdinguri care așteaptă cu nerăbdare insolvența fermierilor de la sate. Foarte mulți agricultori consideră că conducerea ministerului ar trebui să-și asume o bună parte de vină pentru actualul dezastru în domeniul cerealelor și oleaginoaselor, care ar fi putut anticipat, mai ales că din toamna 2022 Forța Fermierilor a venit cu mai multe semnale de alarmă și propuneri concrete. Totodată, guvernul este obligat să vină imediat cu soluții rapide, care pot ajuta miilor de agricultori micro, mici și mijlocii să evite falimentul și care nu odată a propus organizația noastră”, au transmis membrii AFF.
AFF are de gând ca, în cel mai scurt timp, după finalizarea lucrărilor de recoltare, să organizeze Congresul Agricultorilor cu participarea masivă a producătorilor agricoli, la care se va analiza detaliat situația sectorului agrar în perioada 2022-2023, se va formula poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernul sau unor demnitari de stat și se va reveni cu soluții, pe care asociația le va promova cu toate metodele legale.