• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre Agrointeligența – Republica Moldova
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFF R. Moldova: Regulamentele pentru despăgubirile fermierilor întârzie să fie aprobate

  Violina Gorcinschi -

  Nici până în ziua de azi Regulamentele pentru compensarea fermierilor prin acoperirea parțială a costurilor de producție și distribuirea motorinei din România (celor afectați de seceta 2022) nu a ajuns pe ordinea de zi a executivului Republicii Moldova. Deși fermierii sunt ocupați cu recoltarea, aceștia nu au uitat nicio clipă de atitudinea executivului și sunt indignați de lipsa de reacție în ceea ce privește nevoile lor, tot mai acute din cauza presiunii creditorilor. Asociația Forța Fermierilor, care a fost la masa discuțiilor privind aceste două documente, cere urgentarea aprobării, dar și o ședință cu prim-ministrul Republicii Moldova.

  Guvernul le testează răbdarea fermierilor moldoveni în fiecare zi. La mai mult de o lună de la prima discuție avută cu AFF în ceea ce privește Regulamentele privind compensarea parțială a costurilor de producere și repartizarea motorinei din România fermierilor afectați de seceta 2022, aceste documente nu sunt aprobate nici până în ziua de azi și nici nu sunt pe ordinea de zi a executivului pentru 2 august.

  utilaj agricol de recoltare
  Regulamentele privind compensarea fermierilor, uitate de executiv (foto: adevarul.ro)

  Regulamentele pentru compensarea fermierilor, ținute sub preș de Guvern

  Propunerile Asociației Forța Fermierilor pentru ambele regulamente nu au fost luate în seamă de Guvernul de la Chișinău, care întârzie să le aprobe chiar și într-o formă mai puțin favorabilă. De asemenea, Ministerul Finanțelor încă nu acționează în direcția unui moratoriu la plata datoriilor producătorilor de cereale și oleaginoase.

  „Propunerile organizației noastre pentru ambele regulamente pe unele aspecte nu au fost luate în considerație. Prin urmare, proiectele acestor acte normative conțin anumite condiții, în opinia noastră, absolut inutile, care vor birocrația procesul de depunere a dosarelor. Dar cea mai mare problemă este tergiversarea aprobării documentelor în situația în care fiecare zi contează pentru producătorii agricoli, care sunt distruși de prețuri mizere la materia primă și presiunea excesivă a creditorilor. Domnul prim-ministru așa și nu a acceptat o întâlnire urgentă cu Forța Fermierilor, iar Ministerul Finanțelor murează ideea unui moratoriu măcar pe câteva luni la plata datoriilor producătorilor de cereale și oleaginoase. Să nu creadă cineva că agricultorii, preocupați deocamdată de lucrările de recoltare, nu observă această atitudine iresponsabilă a autorităților. Riscul falimentului iminent generează pentru mulți fermieri situația în care nu vor avea ce pierde, ceea ce este un lucru foarte periculos”, au precizat reprezentanții AFF într-un comunicat.

  În acest context, pentru a evita creșterea tensiunii în rândurile producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, Asociația Forța Fermierilor cere :

  1. Urgentarea aprobării regulamentelor privind compensarea parțială a costurilor de producere fermierilor și repartizarea agricultorilor motorinei din România, cu debirocratizarea maximă a procedurilor.

  2. Convocarea promptă a ședinței cu prim-ministrul Republicii Moldova în vederea discutării introducerii moratoriului la plata datoriilor producătorilor de cereale și oleaginoaselor.


  Te-ar mai putea interesa

  AFF: R. Moldova va fi inundată cu 300.000 de tone de floarea-soarelui importată din Ucraina Congresul Republican al Agricultorilor va fi convocat pe 21 octombrie, de FNFM și AFF Se prăbușește prețul la floarea-soarelui! Fermierii sunt disperați!

  Ultimele știri

  AFF R. Moldova, exclusă de la întâlnirea organizată cu fermierii și președinta Maia Sandu! Ministrul Agriculturii către agricultori: „Vă vreau pe toți milionari, la propriu, și meritați să fiți milionari” Producția de prune a Republicii Moldova a revenit la normal. Cele mai mari exporturi vor fi în UE