• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFF suspendă protestele – tractoarele rămân în centrul Chișinăului. Luni, noi negocieri la MAIA

  Violina Gorcinschi -

  Rezultatul întâlnirii de astăzi de la Ministerul Agriculturii cu agricultorii din Asociația Forța Fermierilor care protestează cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. În urma discuțiilor purtate s-a ajuns la un acord…pe jumătate, ceea ce i-a determinat pe liderii AFF să ia decizia de a suspenda protestul câteva zile, tractoarele aduse la Chișinău urmând să rămână acolo până săptămâna viitoare.

  Negocierile dintre fermierii protestatari și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) din Republica Moldova ce au avut loc astăzi, în a doua zi de proteste, vineri – 24 noiembrie, au ajuns la anumite concluzii. Pachetul de propuneri ale Asociației Forța Fermierilor (AFF) a fost „pe jumătate” acceptat de guvernanți. Astfel, luni, pe 27 noiembrie, decidenții și fermierii se vor întâlni din nou pentru finalizarea etapei de discuții. Fermierii și-au lăsat tehnica în piață și se vor întoarce marți, 28 noiembrie, pentru manifestații.

  Fermierii care au protestat la Chișinău pentru a solicita Guvernului să ia măsuri în direcția salvării sectorului agricol au discutat astăzi cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Concluzia la care s-a ajuns a fost că fermierii au nevoie de măsuri urgente în ceea ce privește situația datoriilor, respectiv a calculării penalităților și executării silite. Astfel, se va forma o comisie din care vor face parte și reprezentanții fermierilor, pentru crearea cadrului juridic care va oferi soluții din acest punct de vedere, potrivit declarațiilor oferite astăzi pentru Agrointeligența Republica Moldova – MD.AGROINTEL.RO de către Ion Plămădeală, președintele AFF Republica Moldova.

  Ion Plămădeală:„Pachetul de propuneri a fost pe jumătate acceptat”

  Ministrul Agriculturii și vicepremierul Vladimir Bolea a recunoscut că sectorul agricol are nevoie de anumite măsuri urgente. Astfel, acesta a fost de acord ca, în urma discuțiilor cu ministrul Justiției, să formeze o comisie prin care se vor găsi soluții din punct de vedere juridic la problema datoriilor, respectiv a calculării penalităților și executării silite.

  „Pachetul de propuneri cu care noi ne-am dus la minister, în principiu, a fost pe jumătate acceptat. Conceptual, am ajuns la concluzia că trebuie să se găsească soluție pentru a salva agricultorii. Domnul Bolea a rămas să discute astăzi cu ministrul Justiției pentru a concretiza niște texte din punct de vedere juridic, ca să fie corecte, și comisia pe care o vom forma o să aibă niște abilități mai speciale, mai deosebite. O să mergem prin derogări de la legi în unele cazuri”, ne-a explicat Ion Plămădeală, președintele AFF.

  În ceea ce privește compensațiile pentru prețurile culturilor de primăvară, se vor căuta surse disponibile de bani.

  „Pentru problema a doua cu compensarea de preț la grupa a II-a de cereale, ni s-a spus că în principiu, la fel, e de acord (conducerea MAIA, n.r.), dar trebuie să vadă rezervele de unde pot fi luate și luni o să avem o întâlnire unde o să finalizăm etapa de discuții”, a adăugat președintele AFF.

  fermieri cu tractoare in piata Marii Adunari Nationale
  Protestele vor continua marți, pe 28 noiembrie (foto: Facebook)

  Fermierii se vor întâlni din nou în piață marți

  Discuțiile dintre AFF și MAIA au fost transmise fermierilor veniți în piață. Aceștia și-au lăsat tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale și urmează să revină săptămâna viitoare, marți – 28 noiembrie, după ce luni se va forma comisia.

  „După ce am ieșit de la minister, am discutat cu fermierii, le-am spus care este situația, le-am explicat în detaliu și rămâne ca marți să vină din nou. Tractoarele au rămas în piață, iar fermierii o să vină marți tot în Piața Marii Adunări Naționale. Luni venim noi ca să lucrăm în cadrul comisiei pe care o să o formăm”, ne-a mai spus Ion Plămădeală.

  În legătură cu citațiile primite de la poliție în timpul protestului, liderul AFF ne-a precizat că acestea sunt pe un loc secundar, prioritate având problemele din sectorul agricol care trebuie rezolvate.

  „Este o problemă de gradul II, e puțin neplăcut, dar o să vedem luni, după ce discutăm problemele de bază. O să ne întoarcem și la chestia asta cu citațiile și cu penalitățile. De obicei, după proteste, noi ajungeam de comun acord cu Ministerul de Interne și citațiile erau trecute printr-un filtru, nu chiar toate se aplicau. O să vedem, ne dorim ca toate să fie anulate, nu știu dacă vom izbuti”, a conchis Ion Plămădeală, președintele AFF Republica Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

  Ultimele știri

  Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene