Aliona Mandatii: “Impozitele nu le-am achitat, nu am de unde şi Fiscul deja ne blochează conturile”!
Iana Gore -Aliona Mandatii, proprietara unei livezi de 70 hectare, susține că e la limita disperării, pentru că fabricile au redus cu peste 35% prețul de achiziție a merelor, iar Fiscul ar bloca conturile.
„Ne-am pomenit în situația când avem pe stoc 250 tone de mere, soiuri care în afara de piaţa Rusiei nu le putem exporta… Nu sunt solicitate şi suntem nevoiți să le vindem la suc pe copeici. Fabricile de procesare de astăzi au scăzut preţul de la 1,4 lei (0,06 de euro) la 0,90 bani (kilogramul n.r.)”, susţine într-o postare pe Facebook Aliona Mandatii.
Totodată, ea afirmă că preţul de cost al merelor este de 6 lei (0,30 euro) pentru un kilogram, iar din cauza preţurilor mici şi a imposibilităţii de a le exporta, nu ar avea bani „pentru salarii, impozite, carburanți şi achitarea creditelor” şi că ar putea ajunge în insolvenţă. „Cu greu am achitat salariile oamenilor, dar degrabă vine următoarea achitare. Impozitele nu le-am achitat, nu am de unde şi Fiscul deja ne blochează conturile”, mai afirmă proprietara livezii care este și consilier municipal în Chișinău din partea Platformei DA.
Informaţiile referitor la preţul de achiziţie a merelor nu sunt însă confirmate. Ea a precizat însă, pentru Mold-Street.com, că nu are deocamdată o confirmare cu documente, dar spune că aşa iar fi spus la telefon un manager de la o fabrică. „O să facem azi o livrare şi atunci vom vedea care este preţul de achiziţie”, a afirmat Mandatii.
Ștefan Golubciuc, de la Asociația producătorilor de conserve, a precizat că informaţia nu corespunde adevărului. „De exemplu, compania Orhei-Vit (unul dintre cei mai mari producători de sucuri n.r.) cumpără mere direct din frigidere, la un preţ de 1,45 lei (0,072 euro) pentru un kilogram. Totodată, nu există astfel de intenţii de a reduce preţul”, a declarat Ștefan Golubciuc.
„Nu am redus şi nici nu avem de gând să reducem preţurile de achiziţie. Din contra. Noi cumpăram cu 1,45 lei, iar acum oferim 1,50 lei (0,075 euro) pentru un kilogram de mere”, mai spune Golubciuc.
Potrivit Cristinei Mochaliuk, directorul TB-Fruit SRL din Edineţ, întreprinderea a reluat activitatea de procesare recent, dar cantităţile de mere livrate pentru procesare sunt deocamdată mici. „Noi avem o capacitate de procesare de circa 1.500 tone de mere pe zi, dar reuşim să achiziţionăm doar 200-300 de tone. Cei care au în frigidere cantităţi mari de mere, nu se grăbesc să le dea la suc”, a declarat Mochaliuk.
Mukhmad Galaev, directorul general al Natur Bravo din Cupcini, Edineţ, a declarat că întreprinderea nu colectează acum mere, pentru că este în proces de modernizare. „Noi acum facem mai multe lucrări de modernizare şi nu avem cum să reluăm activitatea de producţie. Vrem să creştem capacitatea de recepţionare şi procesare a merelor de la 800 tone la 1.300 tone. În plus, vom instala şi un frigider cu capacitatea de stocare a 8.500 de tone de concentrat de suc. Asta până la noul sezon de colectare”.
În prezent, în depozitele din Republica Moldova ar fi circa 120.000 de tone de mere. Doar un sfert din această cantitate va fi consumată pe piaţa internă. Câteva mii de tone urmează a fi livrate către centrele de plasament pentru refugiaţii din Ucraina. Producătorii şi exportatorii se confruntă cu mari probleme de logistică la exportul spre alte pieţe, ca urmare a războiului din Ucraina.