• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Asociația Forța Fermierilor îi cere premierului Gavrilița să deblocheze exportul de porumb sau să introducă o cotă de export!

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Exportul de porumb din Republica Moldova a fost blocat fără să existe o consultare cu fermierii și fără să fie făcută o inventariere a cantităților disponibile în stoc, spun producătorii din Asociația ”Forța Fermierilor”. Aceștia semnalează că de când s-a închis piața cerealelor, prețul porumbului – unul bun până la acel moment, s-a prăbușit și tranzacțiile s-au sistat.

  Fermierii cer deblocarea exporturilor sau introducerea unei cote de export la porumb

  Fermierii din Asociația ”Forța Fermierilor” îi cer premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița să intervină în decizia Comisiei Situației Excepționale privind interzicerea exportului porumbului și o consideră drept lovitură economică în adresa agricultorilor. Astfel, agricultorii cer urgent ”să fie anulată restricția de export sau cel puțin să fie stabilită pentru luna martie o cotă de export de 250.000 de tone de porumb. Propunem Guvernului să nu tensioneze situația economică în sectorul agricol, care și așa este una dificilă”.

  ”Asociația «Forța Fermierilor» își exprimă dezacordul categoric cu ultima decizia Comisiei Situației Excepționale privind interzicerea exportului porumbului și o consideră drept lovitură economică în adresa agricultorilor. Menționăm că hotărârea respectivă a fost adoptată subit și fără consultări cu reprezentanții ramurii agroindustriale. Nu înțelegem argumentele economice pentru blocarea exportului porumbului, în situația când în 2022 conform datelor oficiale statistice țara noastră a avut roada record de porumb în volum de aproximativ 2,6 milioane de tone. Remarcăm că această cifră nu include recolta gospodăriilor țărănești, care prelucrează suprafețele de până la 10 ha. Din cauza recoltei mari și spațiilor insuficiente de depozitare, undeva 10 % din suprafețele de porumb au fost recoltate tocmai în ianuarie-februarie. Cu certitudinea, cu stocuri rămase din anul 2021, rezerve de porumb după finalizarea recoltării sunt de cel puțin 3 milioane de tone”, arată analiza fermierilor cu privire la situația actuală a stocurilor de porumb din Republica Moldova.

  Necesarul intern, mult mai mic în raport cu stocurile existente

  Agricultorii spun că necesitatea internă anuală a Moldovei de porumb, în condițiile reducerii drastice a șeptelului de animale, nu depășește în prezent 600.000 de tone, iar exportul lunar se cifrează aproximativ cu 250.000 – 300.000 de tone. Deci, niște calcule elementare denotă că la moment nu există nici un pericol pentru securitatea alimentară și nici o premisă pentru interzicerea exportului porumbului. ”Vă informăm că după emiterea deciziei restrictive, practic s-a stopat procesul de achiziționare a porumbului, iar prețurile de achiziție s-au micșorat abrupt. Acest lucru s-a întâmplat în preajma lucrărilor agricole de primăvară, care și așa sunt îngreunate enorm de scumpiri galopante la fertilizanți, pesticide, motorina, piesele de schimb, materialul semincer etc., precum și de condițiile climaterice nefavorabile. Situația se agravează și mai mult după izbucnirea conflictului militar în Ucraina, care a periclitat aprovizionarea țării cu inputuri și a suspendat orice export în Federația Rusă. Nu înțelegem decizia CSE nici sub aspectul existenței deficitului record comercial de peste 4 miliarde dolari în anul trecut în comerțul extern și situației alarmante pe piața valutară, unde există o cerere sporită, pe a locuri speculativă, pentru dolari și euro”, spus fermierii.

  Cine a avut interes să coboare prețul porumbului? 

  După ultimele discuții în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, agricultorii precizează că au realizat că se propune o inventarierea stocurilor de porumb, după care urmează să fie revizuită decizia privind interzicerea exportului porumbului. ”Apare o întrebarea ferească de ce aceasta inventarierea nu a fost efectuată până la luarea deciziei respective? Iar acum se va pierde timpul și veniturile agricultorilor! Se creează impresia că în spatele acestei idei neinspirate există un interes de a coborî în scurt timp maximal prețuri la porumb și obținerea ulterior a supra veniturilor după deblocarea exportului”, este revolta producătorilor.

  ”Fermierii categoric nu sunt de acord cu ultima acțiunea executivului pe piața porumbului, care oficial nu a fost coordonată cu nimeni din producători agricoli și cer urgent să fie anulată restricția de export sau cel puțin să fie stabilită pentru luna martie o cotă de export de 250.000 de tone de porumb. Propunem Guvernului să nu tensioneze situația economică în sectorul agricol, care și așa este una dificilă”, se încheie scrisoarea Asociației ”Forța Fermierilor” către șefa Executivului de la Chișinău.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene