• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Asociația Forța Fermierilor anunță proteste dacă legea privind rambursarea TVA agricultorilor nu va fi adoptată

  Angelica Lefter -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova amenință cu proteste de amploare dacă proiectul de lege privind rambursarea TVA către agricultori nu va fi adoptat.

  Într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, reprezentanții organizației arată că întregul proces de adoptare a actului normativ a devenit o bătaie de joc la adresa agricultorilor moldoveni.

  ”Procesul adoptării proiectului de lege privind rambursarea TVA producătorilor agricoli s-a transformat într-o bătaie de joc față de ramura agricolă, afectată puternic anul curent de multiple crize”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Asociației Forța Fermierilor Republica Moldova.

  Ministerul Finanțelor a apelat la un blocaj birocratic, susțin reprezentanții Asociației Forța Fermierilor

  În mesajul Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova se arată că atât fermierii cât și deputații care au inițiat actul normativ sunt sfidați în continuare de autoritățile decidente.

  ”Nici săptămâna curentă această inițiativă legislativă importantă, care prevede restituirea agricultorilor datoriilor statului pe TVA în limita impozitului funciar și impozitelor aferente salariului, nu va fi votată în lectură finală. Ministerul Finanțelor prin blocaj birocratic amendamentelor deputaților, care au fost elaborate împreună cu asociația Forța Fermierilor și coordonate verbal chiar cu reprezentanții ministerului respectiv, a depășit toate liniile roșii ale bunului simț și sfidează în continuare atât pe fermieri, cât și pe deputați – autorii acestui proiect de lege”, se arată în informarea emisă de Asociația Forța Fermierilor Republica Moldova.

  Fermierii spun că încă din luna august au venit cu trei propuneri strategice în vederea depășirii situației grave în sectorul agrar, dar Comisia Situații Excepționale nu a aprobat decizia privind acordarea sprijinului fermierilor, care au suferit de la seceta și embargoul rusesc, posibilitatea legală pentru reeșalonarea datoriilor scadente fără calcularea penalităților.

  Proiectul de lege privind rambursarea TVA, a treia inițiativă a asociației Forța Fermierilor pentru salvarea situației din agricultură

  ”Guvernul nu a făcut nici un apel către partenerii externi în vederea acordării sprijinului agricultorilor afectați. Doar doamna Sandu, după întâlnirea noastră la Președinția, s-a adresat către Guvernul României cu solicitarea acordării unui ajutor fermierilor din Moldova în forma de motorină. Proiectul de lege privind rambursarea TVA a fost a treia inițiativă a asociației Forța Fermierilor în contextul salvării situației în agricultură și noi ne-am bucurat că ideea a fost preluată și promovată de un grup de deputați în fruntea cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară. Însă, tergiversarea nepermis de lungă a procesului aprobării proiectului respectiv afectează enorm interesele producătorilor agricoli, pentru care fiecare zi de întârziere costă scump”, se mai arată în mesajul fermierilor.

  În acest context, Asociația Forța Fermierilor declară că, în cazul în care în următoarea săptămână legea cu privire la rambursarea TVA nu va fi votată în a doua lectură, agricultorii vor fi nevoiți să pornească cu tractoarele la un protest.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene