• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Asociația Forța Fermierilor cere întâlnire cu premiera Gavrilița și anunță consultări pentru proteste economice

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova solicită de urgență o întâlnire cu premiera Nartalia Gavrilița. Producătorii agricoli reclamă situația disperată cauzată de secetă, prețurile mici la produse agricole, blocajul de pe piața Federației Ruse și scumpirea creditelor. AFF își menține cererea fermă privind declararea stării de urgență în agricultură, iar în cadrul unei declarații, anunță demararea unor ”consultări în teritoriu în privința organizării unor proteste economice ale fermierilor”.

  ”Asociația Forța Fermierilor regretă enorm, că negocierile noastre cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare privind declararea stării de urgență, nu s-au soldat cu rezultat concret, chiar dacă ministrul agriculturii a susținut public această idee. În urma mai multor discuții pe platforma ministerului noi am simțit rezistență altor persoane din Guvern față de legiferare a unui plan de salvare a fermierilor afectați. Menționăm că Forța Fermierilor, în cadrul dezbaterilor, a pus accent pe măsurile de sprijin, care pot fi aplicate imediat și care nu necesită alocarea mijloacelor financiare din bugetul de stat”, se arată în declarația AFF semnată de Alexandru Slusari, directorul executiv al organizației.

  Fermierii spun că au constatat ”cu îngrijorare că la nivel de guvernare nu este conștientizată gravitatea situației în sectorul agrar”.

  ”Seceta severă a compromis în proporții de 80-90% recolta de porumb și în proporții de 60-70% recolta de floarea soarelui și sfeclă.
  Interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura. Excesul producției agricole din anul trecut în Ucraina, problemele cu logistica de export cu transportul rutier, blocajele frecvente la posturile vamale și poziția dominantă și egoistă a unui magnat, care controlează Portul Giurgiulești, au influențat prețurile actuale derizorii pe piața internă la grâu, orz, rapiță și floarea-soarelui”, declară Alexandru Slusari în comunicarea Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova.

  Conform sursei citate, ”la moment mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, anul curent costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-400 %, iar dobânzile la credite în ultima perioada s-au majorat aproximativ de 3 ori. În același timp, producătorii agricoli sunt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de inputuri și de alți creditori. Totodată, din septembrie tradițional crește și povara fiscală asupra sectorului agrar”.

  ”În asemenea circumstanțe cumulative extrem nefavorabile, în lipsa unei intervenții promte din partea statului, foarte mulți fermierii mici și mijlocii din zonele rurale riscă să se falimenteze în câteva luni, ceea ce ar genera pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și accelerarea migrației. Reieșind din cele expuse, Consiliul Asociației Forța Fermierilor cere pe parcursul săptămânii curente întâlnire cu doamna Prim-ministru. Totodată, la solicitarea mai multor agricultori, asociația pornește consultări în teritoriu în privința organizării unor proteste economice ale fermierilor”, încheie Slusari declarația în numele membrilor Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene