• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Stop monopoluri! Asociația Forța Fermierilor cere convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate!

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificării proxime a Strategiei Securității Alimentare. În cadrul Consiliului, fermierii cer să fie stabilite reguli împotriva monopolurilor, inclusiv dublarea amenzilor pentru cei care încalcă legislația concurențială.

  ”Asociația Forța Fermierilor este extrem de îngrijorată în legătură cu ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal, care reprezintă fie abuz de poziție dominantă al unui procesator, fie acordul de cartel din partea rețelelor mari de comerț. Atenționăm că acest fenomen periculos s-a produs în condițiile micșorării vertijinoase a prețurilor la floarea soarelui în ultimele luni în rezultatul importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse”, se arată într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor Republica Moldova.

  Prețul uleiului se menține ridicat, în ciuda anunțului de limitare a adaosului comercial

  Fermierii subliniază că ”ultimul caz a demonstrat elocvent vulnerabilitatea alimentară a Moldovei de numărul mic de companii, controlate preponderent din afară țării, inclusiv din zonele ofshor. Pe fundalul crizei alimentare mondiale așteptate în timpul apropiat, riscurile pentru țara noastră cresc enorm. Asociația relatează faptul că în Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole, sunt controlate de un sîngur agent economic cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele, unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară”.

  ”Drept urmare, cea mai mare în Europa inflația alimentară este determinată nu doar de tendințele mondiale obiective, ci și de acțiuni abuzive și concertate ale unor grupuri înguste de companii, care câștigă supraprofituri din contul producătorilor agricoli și populației. Totodată, în ultimii ani se atestă o expansiunea alarmantă a căteva agroholdinguri, care deja dețin zeci de mii de hectare de terenuri agricole și intenționează să controleze și procesul de producere în agricultură și distrugerea satelor noastre”, trage AFF un semnal de alarmă.

  În acest context Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificării proxime a Strategiei Securității Alimentare, care ar include obligatoriu următoarele componente:

  1. Interzicerea existenței pozițiilor dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie.
  2. Modificarea imediată a legislației protecției concurenței prin introducerea unor proceduri prioritare și reduse în timp în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încalcări.
  3. Subvenționarea exclusivă a fermierilor mici și mijlocii și cooperativelor acestora în scopuri creșterii, păstrării și procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară.
  4. Interzicerea companiilor, controlate direct sau indirect din ofshoruri, să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova.
  5. Extinderea rezervelor de stat prin procurarea de la producătorili autohtoni cantităților necesare de grău, porumb, ulei vegetal și zahăr în vederea asigurării securității alimentare în perioada de un an.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene