• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul Vasile Culicovschi va iriga 30 ha de legume cu apă de ploaie colectată într-un bazin de 4.000 de metri cubi!

  Alina Anghel -

  Bazin de acumulare de 4.000 de metri cubi cu care se va iriga o suprafață de 30 de hectare de legume cultivate în spațiu deschis și în sere. Investiția îi aparține fermierului Vasile Culicovschi din Antonești, raionul Cantemir din Republica Moldova.

  Bazinul din Antonești este unul dintre cele zece asemenea bazine construite în raioanele Cantemir, Criuleni, Hâncești, Leova și Ungheni cu ajutorul financiar oferit de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD.

  Bazinul are o capacitate de 4.000 de metri cubi

  Proprietarul bazinului este fermierul Vasile Culicovschi. Acesta a fost selectat în cadrul unui concurs public organizat de proiect și a beneficiat de asistență tehnică și un grant în valoare de până la 30.000 USD pentru construcția lui.

  Capacitatea bazinului din Antonești este de 4.000 m.c. de apă, și dispune de instalații hidrotehnice modern. Acesta este destinat pentru irigarea a peste 30 hectare de legume cultivate în câmp deschis și în sere.

  Fermierul vrea să dezvolte o afacere durabilă

  Fermierul planifică să-și mărească suprafețele cultivate și să aplice pentru practicile agriculturii ecologice, să adopte și alte tehnologii prietenoase mediului și să deschidă o agro pensiune întrucât vrea să devină un model de afacere durabilă pentru alți fermieri.

  „Toate acestea nu ne vor permite să eficientizăm costurile în procesul de producție, să optimizăm toate resursele implicate și să creăm mai multe locuri de muncă. Acum cinci ani când am lansat afacerea în agricultură, am construit un rezervor pentru a colecta și stoca apa pluvială de pe acoperișul serelor însă prea mic și neadaptat pentru a face față cerințelor. Datorită susținerii oferite am mărit capacitatea bazinului și l-am modernizat astfel încât să putem colecta eficient apele pluviale, să putem mări suprafețele cultivate și să asigurăm calitatea legumelor chiar și în cei mai secetoși ani. Fără o sursă sigură de apă nici nu are rost să te ocupi de agricultură”, a declarat Vasile Culicovschi, citat de jurnalulnational.md.

  Pe lângă faptul că bazinul de acumulare a apelor de la Antonești este o sursă de apă pentru irigarea terenurilor agricole, acesta va servi și ca sursă de alimentare pentru autospecialele de la postul comunitar de pompieri și salvatori.

  Austria susține încă din 2013 proiecte al căror scop principal este adaptarea Republicii Moldova la schimbările climatice

  Prezent la inaugurarea bazinului, Șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică din cadrul Ambasadei Austriece la Chișinău, Gunther Zimmer a declarat că Austria susține încă din 2013 proiecte al căror scop principal este adaptarea Republicii Moldova la schimbările climatice.

  „Republica Moldova este foarte vulnerabilă față de schimbările climatice, ținând cont de structura sa economică, caracteristicile climaterice și geografice. Sectorul agricol e cel mai expus din toate sectoarele țării oferind oportunității de asigurare a mijloacelor de trai pentru peste jumătate din populație. Facilitarea unei dezvoltării rezistente la dezastre și schimbări climatice este în centrul activității PNUD și la temelia unei dezvoltării durabile din aceste considerente atât pe plan global, cât și în Moldova, PNUD și-a asumat angajamentul de a promova politici informate din riscuri și soluții locale pentru schimbăriile climatice care contribuie la edificarea unor societăți inclusive și reziliente”, a spus Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în R. Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Ceapa din Republica Moldova se scumpește din cauza exporturilor către Ucraina Discuții între Ministerul Agriculturii și procesatorii de fructe și legume pe tema unei TVA unice pentru toate produsele agroalimentare Ministerul Agriculturii va dubla subvențiile AIPA pentru fermierii și apicultorii bio

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina