Carnea de pui s-a scumpit în luna ianuarie cu 5-7%
Mircea Olteanu -Prețul cărnii de pui s-a scumpit cu 5-7% în cursul lunii ianuarie, iar această creștere a prețurilor vine în condițiile în care multe întreprinderi zootehnice riscă să ajungă la faliment dacă statul nu intervine, informează portalul de știri bani.md.
Eugeniu Voinițchi, președintele Asociației Patronale a Avicultorilor din Moldova (APAM), a explicat că, în urma creșterii prețurilor la carburanți și gaz natural, costurile de producție ale cărnii au crescut cu 30 – 35%. „Dacă până la scumpirea gazului pentru un kilogram de masă vie se cheltuia în jur de 2 lei pentru gaz, acum depășește 5 lei, ceea ce înseamnă o scumpire semnificativă.”, a explicat Voinițchi.
„La moment costul de producție depășește costul de vânzare. Sectorul producătorilor de carne și ouă lucrează în minus”, a completat președintele asociației.
În aceste condiții, producătorii de carne pasăre, porc și iepure au solicitat o întâlnire cu miniștrii Agriculturii și Finanțelor în încercarea a a găsi o soluție salvatoare.
Voinițchi propune eliminarea taxei pentru valoarea adăugată, măsură luată în aceeași situație și de către autoritățile din Polonia.