De ce se scumpește mâncarea în Republica Moldova
Alina Anghel -De ce se scumpește mâncarea în Republica Moldova. Expertul economic Viorel Gîrbu vine cu explicații privind fenomenul reclamat de moldoveni.
Viorel Gîrbu, expert economic, a explicat principalele motive care au dus la creșterea prețurilor produselor alimentare.
În luna octombrie 2021, prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproape 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Dacă și înainte de scumpire mulți dintre cetățenii țării reușeau cu greu să facă față cheltuielilor, în prezent, aceștia trăiesc dincolo de limita sărăciei.
Expertul economic, Viorel Gîrbu a precizat că unul dintre factorii acestor scumpiri este creșterea inflației în comparație cu anul trecut. Un alt rol important îl constituie și pandemia.
”Creșterea prețurilor comparativ cu anul trecut este sesizabilă, doar în 2020 inflația a fost foarte joasă. Anul acesta însă, ritmurile de creștere sunt foarte mari. Totodată, starea economiei naționale a avut de suferit din cauza crizei legate de pandemie. Și acest factor nu depinde de noi. Prețurile cresc nu doar în Moldova, ci și în lume”, a explicat expertul economic, Viorel Gîrbu pentru sputnik.md
Totodată, acesta este de părere că Guvernul, ar trebui să găsească măsuri eficiente pentru a sprijini cât de puțin populația. Cu toate că Republica Moldova este o țară agrară în care produsele alimentare nu ar trebui să fie scumpe, prețurile acestora au crescut totuși treptat în ultimii trei – patru ani, culminând cu creșterea alarmantă de la sfârșitul acestui an.
Specialistul a menționat că trebuie majorate în primul rând subvențiile pentru segmentele social-vulnerabile ale populației, întrucât cea mai mare rată a inflației se înregistrează acum la categoria celor mai ieftine și mai accesibile produse alimentare.