• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Decizie în Republica Moldova: Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care măresc prețurile!

  Iana Gore -

  Consiliul Suprem de Securitate (CSS), convocat de președinta Maia Sandu, a formulat un șir de recomandări în contextul creșterii prețurilor la produsele alimentare care urmează a fi executate de Guvern și Parlament.

  Declarațiile au fost făcute de președinta R. Moldova, Maia Sandu, vineri, 27 mai, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

  ”Am convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta un subiect extrem de important pentru societatea noastră, pentru noi toți, pentru cetățeni, și anume inflația înaltă și creșterea prețurilor.

  Știu că aceasta este una din preocupările de bază ale celor mai mulți cetățeni și vreau să vă asigur că acest subiect este pe agenda noastră în fiecare zi.

  Am auzit acum câteva zile declarațiile directorului Fondului Monetar Internațional, care spunea că inflația este o problemă majoră în special pentru țările unde importurile alcătuiesc o pondere mare a consumului intern – și asta este o trăsătură a Republicii Moldova. Inflația este o problemă mare în special pentru țările care importă cea mai mare parte din resursele energetice. Iarăși, Republica Moldova este printre aceste țări. Și inflația este și va rămâne o problemă mare pentru țările care sunt afectate de războiul din Ucraina.

  Vedem aici că pe toate cele trei poziții anunțate de Fondul Monetar Internațional drept motive importante pentru inflație, Republica Moldova, din păcate, este în această categorie.

  Dar dincolo de aceste efecte externe, pe care noi nu le putem influența, în mare parte, există și anumite elemente interne ale creșterii prețurilor. În special pe aceste elemente s-a concentrat discuția de astăzi.

  Mai multe instituții publice au prezentat rapoarte și analize și, respectiv, au fost luate și niște decizii. Am cerut clarificări de la sectoare, acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există și își realizează puterea dominantă.

  Ca urmare, CSS a venit cu următoarele recomandări:

  1. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.
  2. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
  3. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate.
  4. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului.
  5. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.
  6. La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.
  7. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.
  8. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.
  9. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene