Este lege în R. Moldova: Apicultorii, anunțați când se fac tratamentele la culturi agricole
Redacția MD.agrointel.ro -Apicultorii și producătorii agricoli vor putea utiliza un sistem informațional pentru schimbul de informații despre tratarea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar pe terenurile în apropierea cărora sunt amplasate stupine, potrivit unui comunicat de presă emis de Parlamentul Republicii Moldova.
Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința de ieri, joi, 9 iunie, Proiectul de modificare a unor acte normative, lansat cu titlu de inițiativă legislativă de Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.
Potrivit autorului proiectului, situațiile de intoxicare în masă a albinelor survin din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori privind utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru tratarea sau prelucrarea culturilor agricole în apropierea cărora sunt amplasate stupine. Acest lucru provoacă daune enorme sectorului apicol, dar și întregului sector agricol. În vederea remedierii acestei situații proiectul prevede crearea unui sistem informațional pentru schimbul de informații dintre agricultori, apicultori și organele de control referitor la stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor.
Suplimentar, se propune substituirea procedurii de anunțare a primăriei și apicultorilor despre tratările planificate cu utilizarea, în acest scop, a sistemului informațional. Producătorii agricoli vor fi obligați să notifice în sistemul informațional despre aplicarea tratamentelor cu cel puțin 48 de ore înainte de tratare, indicând exact data și ora efectuării lucrărilor, denumirea produsului de uz fitosanitar sau fertilizant, norma de consum al produsului etc.
Autorul inițiativei legislative propune modificări și la Codul contravențional pentru a sancționa utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților pentru protecția culturilor agricole și a celor silvice fără notificarea prealabilă prin sistemul informațional, precum și introducerea în sistem a datelor eronate. Pentru persoanele fizice amenda ar putea varia între 450 și 750 de lei, iar pentru persoanele cu funcție de răspundere – între 1500 și 2250 de lei.
Proiectul a fost susținut de Parlament cu voturile a 70 de deputați.