Expert-Grup: Programul guvernamental de politici fiscale afectează agricultura și micile afaceri
Alina Anghel -Agricultura va fi afectată de omisiunile din programul guvernamental de politici fiscale, spun specialiștii din cadrul Expert-Grup care au analizat bugetul aprobat la finele săptămânii trecute de către Executivul Gavrilița.
La sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a elaborat și trimis în parlament un buget și o politică destul de prudente pentru anul viitor. Însă, documentele prezentate nu țin cont de recomandările anterioare ale centrului analitic Expert-Grup din care fac parte miniștrii din domeniile financiar- economic ai guvernului Gavrilița, dar nici promisiunile formațiunii PAS făcute businessului mic adică cota zero pentru venitul reinvestit.
Economiștii de la Expert-Grup au sperat că membrii Guvernului vor veni cu îmbunătățiri de politici în raport cu sectorul economic care nu este valorificat la capacitatea de care ar fi capabil.
Înainte de trecerea legilor bugetare prin executiv, acest think-tank a avansat mai multe propuneri de măsuri, printre care oferirea unui TVA similar ca cel pentru materia primă procesatorilor din agricultură și cota zero pentru venitul reinvestit în cazul unor companii mici, cu un număr nu mai mare de zece angajați.
Dumitru Pîntea, economist Expert-Grup și director de program „mediu de afaceri și IMM”, susține că sistemul TVA de până acum nu contribuie la dezvoltarea unui sector agricol cu valoare adăugată sporită. „Cei care procesează nu sunt avantajați din punct de vedere fiscal, iar cei care produc materie primă –în special fiind vorba despre cereale, fructe și legume –sunt mai avantajați decât cei care le procesează ulterior”, a spus Pîntea.
Analiștii de la Expert-Grup au precizat că acțiunile de susținere a micului business, anunțate de PAS în campania electorală, nu se regăsesc și în acțiunile de guvernare. Ei fac referire la promisiunea de a oferi micilor întreprinderi facilitatea legată de zero impozit pentru venitul reinvestit.
„Cota zero la profitul investit nu pentru toate afacerile, dar pentru afacerile mai mici, de până la zece angajați –așa scria în programul de guvernare a PAS. Măsura a mai fost în Moldova, doar că niciodată nu a fost aplicată așa diferențiat, deci pentru companiile cu zece angajați. Companiile mari totuși trebuie să plătească impozitele, mai ales că în contextul COVID, e nevoie de bani la buget și tendința internațională e de a impozita mai mult afacerile decât de-a le scuti. Dar la noi, ținând cont de faptul că statul nu a putut sprijini micul business așa cum au făcut alte state, important ar fi fost să le susțină prin scutirea de anumite taxe, ceea ce PAS și-a asumat în campanie, dar am observat că nu a trecut în planul de guvernare și nici în legile bugetare”, a precizat pentru moldova.europalibera.org, Dumitru Pîntea, economistul de la Expert Grup și director de program „mediu de afaceri și IMM”.
Omisiunea celor două măsuri din politicile bugetar-fiscale contrastează, aparent, și cu o viziune a șefei statului, Maia Sandu, care într-o conferință, a discutat despre cum s-ar putea dezvolta în viitor agricultura moldoveană, dar și despre competiția pentru prețuri mai bune la produse locale și nu de import.
„Agricultura noastră se va putea dezvolta doar dacă se va dezvolta industria prelucrătoare. E și soluția acestor agro-hub-uri –asta așteptăm de la guvern. E clar că din august până acum, nu a avut cum să deschidă multe întreprinderi de prelucrare, dar până la anul, eu sper să le avem și chiar cred că e posibil”, a declarat Maia Sandu, Președinte al Republicii Moldova.
În urma opiniilor exprimate în nota dedicată politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor Ministerul finanțelor a precizat că își vor respecta promisiunile din campanie, dar programul va fi implementat de anul viitor când vor avea un ciclu complet de consultare. „Ministerul finanțelor ne-a anunțat că nu a renunțat la ce a promis în campanie, doar că va fi implementat începând cu anul viitor, când vor avea un ciclu complet de consultare. Când au preluat guvernarea în august, principalul lucru a fost să discute programul cu FMI –când ai program cu FMI, nu te mai poți duce cu lucruri nediscutate…”, a completat Dumitru Pîntea, economistul de la Expert-Grup și director de program „mediu de afaceri și IMM”, la radio Europa liberă.
Analiștii politici susțin că inflația și criza prețurilor sunt cele mai serioase probleme cu care se va confrunta Guvernul în lunile următoare, cu atât mai mult cu cât aproape că nu există un concept de dezvoltare durabilă și sustenabilă economică.