• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Exporturile Republicii Moldova în România au ajuns anul trecut la peste 670 milioane de euro

    Mircea Olteanu -

    Valoarea exporturilor Republicii Moldova către UE a ajuns anul trecut la 1,619 miliarde de euro, iar România a fost principalul destinatar al exporturilor moldovenești, cu bunuri în valoare de 670 milioane de euro, a declarat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), potrivit unui comunicat de presă.

    Gherciu a declarat că, pe parcursul ultimilor șapte ani, Republica Moldova înregistrează o diversificare a exporturilor și o reorientare masivă a exportului produselor agricole şi agroalimentare moldovenești de la piețele tradiționale din est spre piața comunitară. La nivelul anului 2021, ponderea exporturilor Republicii Moldova către UE au ajuns la 65% din totalul exporturilor.

    „În anul 2021, proporția exporturilor din Republica Moldova în UE a înregistrat o cotă de 1,619 miliarde Euro sau cca. 65%, din totalul exporturilor. Cele mai multe, circa un sfert din exporturile totale, au mers spre o singură țară UE – România (26,6%) sau în valoare de peste 670 milioane Euro. Următoarele țări ale UE pe listă de exporturi din Republica Moldova se află Germania (8,5%), Italia (7,8%) și Polonia (3,6%)”, a precizat titularul Ministerului Agriculturii.

    Ministrul a explicat că implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (ZLSAC) „nu a generat majorarea importurilor de produse agroalimentare şi conexe agriculturii din Uniunea Europeană în Republica Moldova (precum erau estimate prognozele pesimiste), ci din contra pe multe poziții şi segmente de piață s-a înregistrat stabilizarea sau chiar diminuarea importurilor”.

    La rândul său, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a menționat că „Activitățile de export ale Republicii Moldova cu produse agricole și alimentare constituie o parte importantă a comerțului de mărfuri cu principalii parteneri ai relațiilor de schimburi comerciale (Uniunea Europeană, țările CSI, Turcia, China, SUA și țările CEFTA). Uniunea Europeană și principalul partener comercial al Republicii Moldova, care de altfel este și primul investitor, reprezintă principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, având un consum ridicat de produse agricole şi alimentare”.

    Bolea a explicat că exporturile de produse de origine animală rămân cea mai mare provocare, iar momentan, cele mai nesemnificative exporturi spre UE sunt reprezentate de exporturile de animale vii și produse de origine animală.

    Republica Moldova a început abia în 2020 să exporte în UE, carne și preparate din carne, produse lactate și ouă de păsări.

    „Produsele vegetale cu o valoare adăugată mică domină exporturile de produse agroalimentare. Astfel, conform estimărilor, circa 70 la sută dintre caisele, prunele și strugurii de masă exportați în țările din UE au fost certificate GLOBAL G.A.P. și GRASP”, a subliniat Bolea.

    ”Referitor la băuturile alcoolice, Republica Moldova exportă produse vitivinicole în 63 țări ale lumii. Cele mai mari exporturi fiind înregistrate în România, Federația Rusă, Polonia, Belarus, China, Georgia, Cehia, Ucraina, Germania și Kazahstan”, a adăugat parlamentarul.

    În cadrul unei ședințe de lucru privind promovarea produselor agroalimentare pe piețele terțe, autoritățile naționale și producătorii agricoli au convenit să consolideaze eforturile pentru promovarea exportului de produse agroalimentare.


    Te-ar mai putea interesa

    Ludmila Catlabuga – noul ministru al Agriculturii din Republica Moldova Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui

    Ultimele știri

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere