FAO: Sectorul agricol din Republica Moldova are o capacitate redusă de a se adapta la schimbările climatice
Alina Anghel -Sectorul agricol din Republica Moldova are o capacitate redusă de a se adapta schimbărilor climatice. Republicii Moldova îi lipsește un mecanism eficient de coordonare a adaptării la schimbările climatice, iar cunoștințele necesare privind riscurile și vulnerabilitățile ce țin de schimbările climatice sunt insuficiente, potrivit unei analize preliminare și a opiniei exprimate de experții Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Evaluarea făcută de specialiști reflectă capacitatea instituțiilor, atât la nivel național cât și regional, responsabile de domeniul agricol de a coordona procesul de adaptare la schimbările climei și prezintă lacunele și constrângerile care acționează ca niște bariere în progresul de planificare a adaptării și implementarea acesteia în agricultură, potrivit Moldpres.md.
Analiza a fost dată în cadrul proiectului Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Integrarea adaptării în procesele de planificare pentru reducerea vulnerabilităților la schimbările climatice, la nivel local și central, în sectorul agrar din Republica Moldova (Ag-SAP).
În timpul evaluării au fost găsite necesitățile pe opt dimensiuni de capacitate: conducere și guvernanță; cadrul instituțional și legal; dimensiunea de planificare și implementare a adaptării; parteneriatul între instituțiile de resort și sectorul privat; monitorizare și evaluare; informații climatice și evaluarea riscurilor; schimbările climatice și dimensiunea de gen și mobilizarea sectorului privat.
„În timpul evaluării, la dimensiunea conducere și guvernanță a fost identificată prioritizarea insuficientă a adaptării la schimbările climatice din mai multe motive, inclusiv volatilitatea politică și administrativă. La fel, evaluarea mai relevă deficitul de personal specializat în adaptarea la schimbările climatice, inclusiv în adaptarea instituțiilor de stat. A fost constatată suprapunerea sau ambiguitatea în competențele unor instituții naționale, integrarea insuficientă a măsurilor de adaptare la schimbările climatice în strategiile și politicile de dezvoltare sectorială și armonizarea lor intersectorială, precum și resursele financiare limitate pentru integrarea procesului de adaptare la schimbările climatice în agricultură”, a declarat Anisorc Brito Ramirez, expertul care a efectuat evaluarea.
Rezultatele evaluării vor fi găsite în Planul de Dezvoltare a Capacităților pentru sectorul agricol.