• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Federația Națională a Fermierilor: Starea de Urgență în agricultură nu va fi instituită în Republica Moldova

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Starea de Urgență în agricultură nu va fi instituită în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la ședința comună din 5 Septembrie cu reprezentanţii a trei dintre cele mai importante asociaţii de fermieri, Federația Naționala a Fermierilor, Asociația Forța Fermierilor și Asociatia Moldova Fruct.

    ”La masa discuțiilor i-a adus pe fermieri o serie de probleme majore cu care se confrunta in prezent și la care, deocamdată așa și nu au primit răspuns și nici soluții”, confom unui comunicat de presă al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM).

    Conform sursei citate, printre problemele discutate au fost preţurile mari la motorina agro şi refuzul unor petrolişti de a vinde carburanţi în cantintăţi mari. De asemenea, în prezent, din Ucraina se importă masiv grâu, orz, rapiţă şi floarea soarelui la preţuri mult mai mici decât cele autohtone. Agricultorii susţin că nu fac faţă concurenţei neloiale şi le-au cerut autorităţilor facilităţi fiscale precum și mai multă susținere din partea autorităților de nivel internațional.

    Fermierii afirma ca au înaintat nenumărate adresări către Ministerul Agriculturii, doar ca in continuare sunt lăsați sa se descurce pe cont propriu.

    “Am inaintat o serie de propuneri care au fost îndeplinite doar parțial cum ar fi: Legea zilierilor. Am discutat ca sa fie reduse impozitele achitate de către aceștia. Rata dobânzilor care a crescut in acest an destul de mult, și mulți agricultori sint in situație foarte grea, credem ca mulți pur și simplu vor falimenta”, a declarat Iurie Fală, director executiv al Asociatiei Moldova Fruct.

    Nu poate fi trecută cu vederea nici situația extrem de complicata la moment din domeniul Zootehnic din țara noastră, la care a făcut referire în mod special Președintele Federatiei Naționale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc.

    “Sarcina noastră pentru care ne-am adunat astăzi aici este de a demonstra solidaritate între fermierii care reprezintă asociațiile de profil din Republica Moldova. Noi vrem sa accentuăm încă o data o problema extrem de serioasă. Este vorba de sectorul zootehnic. Noi am plătit per cap de animal in jur de 130 milioane lei dar doar pentru acei care întrețin animalele în extravilan. Cei care întrețin gospodariile în intravilan practic nu primesc niciun ban de la stat desi ei produc 92% din tot laptele ce se produce în Republica Moldova. Prin urmare, propunerea noastră este de a modifica acest Regulament și să introducem și pentru cei care dețin animale în intravilan, altfel îi pierdem pe cei care se ocupă cu creșterea animalelor în Republica Moldova. O alta propunere a FNFM este achiziția de grâu și boabe în Fondul de intervenții pentru agricultură. Această măsura este necesara atunci când fermierii nu-și pot realiza marfa la un preț echitabil ca sa își acopere cheltuielile. De asemenea, Legea pentru compensarea pierderilor cu privire la calamitățile naturale. Noi de mulți ani propunem aceasta. Propunem ca astăzi împreună cu colegii să luam niște decizii. Trebuie să găsim soluții pentru a compensa pierderile financiare suportate de fermieri în acest an pentru a avea și o anumită perspectivă pentru următorul an”, a menționat președintele FNFM, Valeriu Cosarciuc.

    Seceta din acest an şi scumpirile în lanţ i-au adus pe unii fermieri în pragul falimentului. O bună parte a rămas fără recoltele de porumb şi floarea-soarelui, dar cu datorii enorme la bănci. Membrii asociaţiilor agricole au cerut amânarea plăţilor scadente faţă de creditori fără calcularea penalităţilor.

    După ce i-a ascultat pe fermieri, minisitrul Agriculturii a declarat că autorităţile le vor analiza solicitările, dar a dat de înţeles că nu va fi declarată stare de urgenţă în agricultură.

    “Despre dobânzi, primul lucru care va fi făcut va fi acela de schimbare a Regulamentului si de la 8,77 această baza de calcule de subvenționare a dobânzilor, ea va fi majorată. In ceea ce privește compensarea a TVA. Astăzi am avut confirmarea pentru a o trece la Parlament. Cele trei puncte despre care vorbisem noi, eu le-am înaintat, şi aştept răspunsul de la Ministerul Finanţelor eu o să-l sun mâine dimineaţa, la prima oră, să văd care e răspunsul”, a declarat Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

    Precizam ca înainte de întâlnirea cu Asociațiile de profil, Ministrul Agriculturii a susținut o conferința de presa in care a vorbit despre ajutorul pe care îl va oferi Guvernul agricultorilor. Vladimir Bolea a mai anunţat că procesatorii din industria alimentară vor beneficia de compensarea accizelor la motorină şi păcură. În acest scop, executivul a rezervat 93 de milioane de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Ludmila Catlabuga – noul ministru al Agriculturii din Republica Moldova Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui

    Ultimele știri

    Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere