• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii au înconjurat Guvernul cu tractoarele! Premierul le promite urgentarea plăților pentru subvențiile restante

  Oana Timar -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova a protestat astăzi cu tractoarele în Chișinău. Accesul agricultorilor cu tehnica agricolă s-a făcut prin trei puncte ale capitalei, iar marșul a cu tractoare a fost organizat în jurul Guvernului.

  Protestul cu tractoare a început în această dimineață la ora 10.00, tehnica agricolă fiind adusă în Capitală, în Piața Marii Adunări Naționale prin trei puncte: Gara de Sud, Aeroport și Stăuceni. La ora prânzului, reprezentanții AFF au susținut o conferiță de presă lângă tractoarele parcate.

  mai multe tractoare pe sosea
  Guvernul promite bani pentru fermieri până la sfârșitul lunii viitoare (foto: unimedia.md)

  Fermierii nemulțumiți de situația din agricultură au protestat în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au înconjurat Guvernul și au claxonat neîntrerupt mai multă vreme. Agricultorii au cerut susținere de la autorități pentru a nu falimenta. În PMAN au venit reprezentanți din Cahul, Hâncești, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Rezina și din alte raioane, potrivit IPN.

  Protest cu tractoare la Chișinpu (foto: Radio Chișnău)
  Protest cu tractoare la Chișinpu (foto: Radio Chișnău)

  Alexandr Slusari, Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, a declarat la conferința de presă că agricultorii au venit la Chișinău pentru că „sunt fără cinci minute falimentați”. În acest an agricultura este afectată mult mai dur decât în 2020. Cauzele fiind seceta, războiul, ruperea lanțului logistic, prețurile exorbitante la resurse, fertilizanți, motorină și prăbușirea prețurilor la produsele agricole sub presiunea producției ieftine venite din Ucraina. Agricultorii nu au bani pentru salarii, pentru motorină, pentru recoltarea producției agricole de vară și sunt plini de datorii.

  Protest cu tractoare la Chișinpu (foto: Radio Chișnău)

  Reprezentantul AFF Moldova a menționat că agricultorii au cinci revendicări. Este vorba despre achitarea compensațiilor în mărime de 3.000 de lei per hectar măcar la cerealele de prima grupă (grâu, rapiță și orz), achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, înțelegeri cu Portul Giurgiulești să fie exportată prioritar producția agricolă din Moldova și modificări la restituirea TVA.

  Premierul le-a promis fermierilor 1 miliard de lei

  După conferința de presă a agricultorilor, în fața manifestanților a ieșit premierul Dorin Recean care a spus că Guvernul pune la dispoziția agricultorilor peste un miliard de lei, iar până la sfârșitul lunii iulie vor fi alocate suplimentar sume pentru subvenționare.

  ”Așa cum ne-am înțeles, capacitatea de la AIPA a fost mărită, într-o perioadă scurtă de 6 săptămâni. Se vor aproba suplimentar 100 de milioane, dar și veți putea recupera TVA-ul”, le-a mai spus Dorin Recean fermierilor.

  Mâine, miercuri – 21 iunie, liderii AFF Republica Moldova speră să se întâlnească cu mai mulți factori de decizie. Între timp, protestele vor continua. De la 10.00 agricultorii vor fi din nou în Piața Marii Adunări Naționale.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere 109 agricultori au primit finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni