• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din AFF – a doua zi de proteste. Agricultorii au blocat vămile Leușeni și Sculeni!

    Violina Gorcinschi -

    Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova a început de ieri, miercuri – 7 iunie, un val de manifestări la nivel național. Peste 1.000 de agricultori din mai multe raioane protestează cu peste 150 de unități de tehnică agricolă, în special tractoare, traficul fiind îngreunat pe mai multe șosele. Fermierii au blocat astăzi temporar vama Leușeni  și vama Sculeni.

    Fermierii din AFF își continuă demersul democratic de a sensibiliza decidenții politici și guvernamentali pentru a le respecta drepturile și de a proteja agricultura națională. În mai multe raioane, agricultorii s-au aflat astăzi în cea de-a doua zi a protestului, o acțiune autorizată și pentru care nu s-au înregistrat încălcări ale legii.

    ”Vă informăm că azi în cadrul protestelor agricultorilor-membrilor Asociației Forța Fermierilor au fost blocate pe mai mult timp traseele naționale lângă vamele Sculeni și Leușeni, precum și pe scurt timp drumurile naționale Bălți – Orhei, lăngă satul Sărăteni, și drumul Orhei – Rezina, lăngă satul Bușăuca”, au anunțat reprezentanții AFF Republica Moldova.

    În acțiunile au participat peste 150 de unități de tehnică agricolă. ”Mâine, la orele 11.00 va avea ședința Consiliului Asociației, unde va fi luată decizia despre formele de continuare a protestelor pentru următoarele zile”, se mai arată în comunicarea AFF.

    Fermierii care au ieșit cu tractoarele au mai multe revendicări clare și realiste:
    – Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță etc);
    – Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și florii-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
    – Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
    – Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
    – Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

    Premierul Dorin Recean, în mijlocul fermierilor

    Astăzi, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a deplasat pentru a discuta direct cu fermierii, pentru a le asculta nemulțumirile și pentru a-i convinge să renunțe la acțiunea de protest.

    ”Problema reală este că diferența între costurile avute și prețuri. Problema aceasta trebuie rezolvată. Facem ce putem din buget. Fiecare înțelege. Suntem în situația de apela la ajutor din exterior. Și asta vom face”, le-a spus Recean agricultorilor.

    Pe 20 iunie, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, ar urma să solicite sprijin la Bruxelles și să negocieze un ajutor pentru sectorul agricol din Republica Moldova, mai reiese din dialogul surprins de fermieri și publicat pe Facebook.

    Parlamentul a votat legea privind programul de rambursare a TVA

    Forța acțiunii fermierilor a determinat decidenții să ia primele măsuri pentru a se evita un blocaj național. Astfel, chiar astăzi, în Parlamentul de la Chișinău a fost votată o lege ce prevede majorarea numărului beneficiarilor Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

    ”Acest lucru va rezulta din substituirea perioadei anului 2021 cu cea a anului 2022 în ceea ce privește cuantumul taxei pe valoare adăugată, acumulată în cont, care poate fi folosită de către producătorii agricoli pentru achitarea contribuțiilor la bugetul public național. Proiectul de modificare a Legii privind programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli a fost votat în prima și a doua lectură”, se arată în comunicatul oficial.

    Lucrurile încep să se miște și în legătură cu plata subvențiilor restante. Premierul Dorin Recean a mărit recent, cu 75 de unități, personalul din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, astfel încât să fie create toate premisele necesare pentru accelerarea procesării cererilor de debursare a subvențiilor.

    Reacție din partea președintelui republicii

    O reacție a venit și din partea președintelui republicii, Maia Sandu care a arătat că una dintre revendicările fermierilor nu poate fi acceptată – cea de a fi interzise importurile de cereale din Ucraina. ”Noi nu putem să închidem țara pentru Ucraina, pentru că, repet, Ucraina ne apără de pericolul rusesc. Noi suntem obligați să facem ce putem. Înțeleg că Guvernul a venit cu anumite soluții. O să protesteze, o să se discute și sper să se găsească niște soluții acceptabile pentru ambele părți”, a declarat șeful statului în cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei.

    În același timp, Maia Sandu a sugerat că sectorul este precar pentru că nu s-a investit până acum în industria de prelucrare. ”Putem să dăm noi multe subvenții și nu zic că dăm multe. Am încercat să creștem resursele la cât s-a putut, dar dacă nu avem industrie de prelucrare, atunci agricultura nu poate să se dezvolte. Doar pe export de materie primă nu ajungem departe, pentru că oricum nu se câștigă foarte mulți bani”, a mai apreciat Maia Sandu. Potrivit șefului statului, Guvernul și-a propus să dezvolte astfel de întreprinderi, însă, susține Maia Sandu, acestea nu pot apărea peste noapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

    Ultimele știri

    Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene