• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii din AFF anunță că vor veni cu tractoarele la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Guvernul continuă să ignore fermierii care solicită declararea stării de urgență în agricultură și un dialog cu prim-ministrul Natalia Gavrilița. În consecință, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că pregătește un protest cu tehnică agricolă. Acțiunea ar putea avea loc luna viitoare, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.

  După ce acțiunile de protest organizate la nivelul raioanelor nu au convins guvernanții să se așeze la masa dialogului, AFF anunță noi acțiuni în Republica Moldova. ”Prin prezenta, Asociația Obștească Forța Fermierilor dorește să atragă atenția autorităților de stat, că la distanță de câteva zile, după protestul de avertizare al agricultorilor, instituțiile abilitate nu au stabilit organizarea unui dialog între doamna Prim-ministru și reprezentanții agricultorilor pe marginea revendicărilor înaintate de agricultori. Mai mult ca atât, considerăm ofensatoare și lipsite de sens declarațiile domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare la adresa agricultorilor, în cadrul unor emisiuni televizate. Ori acțiunile de protest vin ca urmare a epuizării tuturor încercărilor de a soluționa pe alte căi problemele, apărute în sectorul agricol în ultimele luni. În acest context, remarcăm că anume ministru a promis în nenumărate rânduri, inclusiv public, că va cere instituirea stării de urgență în agricultură și va propune includerea cerințelor noastre într-o decizie a Comisiei Situații Excepționale”, se arată într-un comunicat al Asociațiai Forța Fermierilor din Republica Moldova.

  Fermierii din AFF anunță că vor veni din nou cu tractoarele la Chișinău

  Totodată, AO „Forța Fermierilor” reiterează poziția sa, că toate doleanțele producătorilor agricoli poartă un caracter exclusiv economic, iar manifestațiile noastre exclud orice acțiuni cu tentă politică. ”Cu regret, constatăm că acuzațiile respective vin din partea unor persoane, care doi ani în urmă, în aceleași condiții și la revendicări mai extinse, ne dădeau dreptate. Agricultorii din organizația noastră rămân consecvenți, indiferent de faptul cine se află la guvernare și sunt preocupați exclusiv de problema salvării ramurii și neadmiterii falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii. Categoric nu acceptăm procesul offshore-zării sectorului agrar și expansiunea agresivă a agro-holdingurilor”, arată AFF.

  Forța Fermierilor nu vede cum atitudinea sfidătoare a autorităților va contribui la rezolvarea multiplelor probleme din ramura agricolă. ”În cadrul asociației sunt sute de fermieri din localități rurale, care practică agricultura modernă și au creat mii de locuri de muncă, inclusiv persoane revenite în țară de peste hotare. Ei au nevoie de respect și de parteneriat egal cu Ministerul Agriculturii și nu de lecții sterile și irelevante despre agricultură. Subliniem repetat, că cerințele producătorilor agricoli, profund afectați concomitent de secetă, embargou, scumpiri exorbitante și prețuri derizorii la materia primă, sunt mult mai moderate comparativ cu anul 2020 și la etapa actuală nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat„, mai susține AFF.

  ”Ca consecință, în lipsa unei reacției adecvate din partea autorităților competente, Asociația Forța Fermierilor a depus o declarație prealabilă, privind rezervarea Pieței Marii Adunări Naționale în luna noiembrie 2022 pentru acțiuni de protest cu tehnica agricolă. Totodată, organizația noastră rămâne deschisă în vederea unui dialog constructiv cu Guvernul și exprimă speranța, că în următoarele săptămâni cruciale pentru agricultori, autoritățile totuși își vor schimba atitudinea față de ramura strategică a economiei naționale și vor recurge la realizarea juridică a revendicărilor fermierilor afectați”, se încheie comunicarea Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova.


  Te-ar mai putea interesa

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

  Ultimele știri

  Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene