• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii – protest cu bălegar în fața Parlamentului! Ce mesaj au transmis guvernanților!

  Oana Timar -

  Asociația Forța Fermierilor din Republica Moldova a reluat de astăzi, marți – 5 decembrie, protestele cu tehnică agricolă la Chișinău. Mai mult, în semn de protest, agricultorii au adus guvernanților mai multe ”cadouri”, printre care baloți de paie și saci cu gunoi de grajd.

  Din Piața Marii Adunări Naționale, manifestanții au urcat în această dimineață în tractoare și au pornit claxonând pe bulevardul Ștefan cel Mare spre Președinție, unde au încercat să lase baloți de paie și mai multe lăzi de struguri. Polițiștii nu le-au permis să facă acest lucru, iar agricultorii i-au acuzat pe oamenii legii că le îngrădesc dreptul la protest.

  De la Președinție, tractoarele și-au continuat deplasarea în coloană spre sensul giratoriu din strada Ion Creangă. Circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost îngreunată. De la sensul giratoriu, fermierii s-au întors înapoi pe bulevard, oprind în fața Parlamentului.

  ”Am adus cadouri, am adus cadou și doamnei președinte că poate ea a uitat mirosul țăranilor. Să vină să primească și poate o să își aducă aminte cine este motorul economiei naționale. Dacă noi am produce altceva în țara asta, eu aș fi de acord, dar noi nu producem nimic altceva”, a transmis Sergiu Stefanco, unul dintre liderii AFF, organizația care de două săptămâni încearcă să sensibilizeze guvernanții cu privire la situația gravă în care se află agricultorii, sufocați de credite și de datorii la furnizorii de inputuri agricole.

  Ministerul Agriculturii a respins moratoriul propus de AFF

  Săptămâna trecută, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a anunțat că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită propus de către Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat. Motivul invocat: în Republica Moldova nu există formă legală în baza căreia ar putea fi declarată de către autorități o astfel de formă de susținere.

  „Nu am venit aici să dăm jos pe cineva, am venit să cerem ceea ce ei ne-au promis în anul 2020. În 2020, acești oameni mizeri care acum stau în fotolii calde au declarat una. Au trecut trei ani și ce au făcut ei? Nu s-a făcut nimic”, a spus astăzi agricultorul Serghei Stefanco, potrivit Știri.md.

  ”Nu am cerut nicio revendicare politică pentru a fi acuzați că suntem politici. Două săptămâni am stat și am înghețat ca până la urmă să mă conving încă o dată că țara asta cu așa oameni la conducere, greu să aibă viitor. Mi-e rușine de acțiunile ce le fac cei care sunt de cealaltă parte a ușii”, a mai spus fermierul.

  Fermierii s-au întâlnit și cu președinta Maia Sandu, dar fără niciun rezultat

  Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit ieri, luni – 4 decembrie, cu un reprezentanții Asociațiai Forța Fermierilor. În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a menționat că statul trebuie să fie alături de agricultori în această perioadă complicată și a accentuat sprijinul important acordat în ultimul an pentru sectorul agricol, inclusiv subvențiile de 1.9 miliarde de lei din acest an, potrivit unui comunicat de presă al președinției.

  sursa citată arată că șefa statului a precizat că subvențiile pentru gospodăriile agricole trebuie să rezulte în afaceri competitive, care contribuie la bugetul de stat și asigură locuri de muncă. ”Obiectivul fondului de subvenționare este de a ajuta agricultorii moldoveni să facă produse cu valoare adăugată înaltă, să aducă profit companiilor și să contribuie la dezvoltarea economică a întregii țări. Președinta a menționat că problemele concrete trebuie rezolvate în colaborare cu Ministerul de profil și a îndemnat grupul de producători de cereale să continue discuțiile cu executivul”, se mai arată în comunicarea oficială.


  Te-ar mai putea interesa

  MAIA a cerut o situație a cererilor de restructurare a creditelor luate de fermieri prin organizații de creditare nebancare Peste 160 de agricultori au fost distinși cu Diploma Guvernului și cu Diploma Ministerului Agriculturii AFF cere poliției să înceteze campania de intimidare și amenințare a fermierilor

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina