Fermierii – scutiți de la plata accizei la motorină și amânați la plata impozitelor și a creditelor!
Iana Gore -Agricultorii din Republica Moldova vor achita mai târziu impozitele pentru 2021, și vor fi scutiți de plata accizelor la motorină. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că aceste măsuri sunt menite să-i sprijine pe agricultorii care trec printr-o perioadă dificilă din cauza creșterilor galopante ale prețurilor la carburanți și fertilizanți.
Măsurile de sprijin au fost aprobate în urma mai multor consultări cu agricultorii. Potrivit ministerului Agriculturii, pachetul de măsuri a fost înaintat deja spre aprobare Guvernului.
„Am identificat un șir de necesități: scutirea de accizul la motorină care astăzi constituie circa 2.900 de lei echivalent a (143 de euro) pentru o tonă, vorbim despre rambursarea parțială a costurilor pentru procurarea fertilizanților, vorbim de oferirea unei vacanțe de achitarea a impozitelor pentru anul 2021. Vorbim despre o negociere cu băncile comerciale pentru a institui o reeșalonare a datoriilor la credite”, a declarat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii a anunțat că lucrează la identificarea unor soluții pentru exportatorii și importatorii din Republica Moldova care au rămas cu mărfurile blocate în portul din Odesa.
„Presupun că sunt mai multe companii, dar noi am primit câteva cereri, adică trei, patru. De ex. sucurile spre China au fost blocate şi la moment suntem în legătură cu autoritățile ucrainene pentru a soluționa această problemă. Vinurile au fost reorientate fiind ulterior transportate prin portul din Constanța”, explică Viorel Gherciu.
Din cauza invaziei ruse în Ucraina, comerțul extern al R. Moldova cu Ucraina a fost sistat, iar mărfurile ucrainești nu mai ajung pe rafturile magazinelor. Conducerea ministerul Agriculturii pregătește un plan pe termen mediu care prevede înlocuirea produselor din Ucraina cu cele de pe alte piețe.
„Bineînţeles că nu vom putea să le substituim pe toate, dar o bună parte din ele cred că putem să le producem ca să asigurăm securitatea alimentară”, subliniază Gherciu.
Totodată, ministerul Agriculturii ia în calcul și majorarea importurilor și exporturilor de produse agro-alimentare din și spre România.