Fermierul Eugen Bojco a exportat peste 40 de tone de prune în România
Redacția MD.agrointel.ro -Fermierul Eugen Bojco a reușit să exporte în România o cantitate frumoasă de prune. În acest an, peste 40 de tone de prune din ferma sa din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au ajuns pe piața din România, grație unei colaborări dintre producătorii și exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului.
„Este un rezultat bun pentru început, nu știm cum va fi anul următor și ce prețuri se vor oferi pe piața federației ruse unde vindem cea mai mare parte a fructelor, iată de ce dorim să diversificăm piața de desfacere”, a declarat producătorul Eugen Bojco.
Unul dintre exemplele reușite de colaborare este cel al companiilor Mialex Nord de pe malul drept și exportatorul din stânga Nistrului, Polius Agro. Parteneriatul a rezultat în faptul că întreprinderea de pe malul stâng a reușit să facă export de prune în România și de struguri în Polonia.
„Exportatorul de pe malul drept ne-a oferit suport la înregistrarea companiei și efectuarea tuturor procedurilor pentru a reuși să ajungem cu fructele noastre pe piața UE. Conlucrarea a fost la nivel practic și aplicativ: Mialex Nord ne-a ajutat și asistat informativ și logistic, astfel încât compania noastră a fost înregistrată în calitate de exportator pe malul drept”, a precizat pentru deschide.md Eugen Bojco, producător și exportator de fructe de pe malul stâng al Prutului.
Această colaborare a fost posibilă prin proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii.
Datorită proiectului, membrii asociațiilor Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct au participat la un șir de activități de instruire și schimb de experiență, au participat împreună la expoziții internaționale unde au reușit să promoveze în comun fructele moldovenești.
„Implementarea activităților în cadrul programului a permis o comunicare mai intensă profesionistă între exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, anume în aspectele de a pătrunde pe piața Uniunii Europene”, spune Iurie Fală, director executiv al Asociației Moldova Fruct.
De menționat că un producător de fructe din regiunea transnistreană poate să facă export în țările UE, doar dacă compania lui este înregistrată conform legislației Republicii Moldova, atât la Agenția de Servicii Publice, cât și la instituții cum ar fi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor etc.