• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Despre
 • Informații
 • Agrointeligența
 • Știri agricole MD
 • Evenimente în MD
 • Fermier în MD
 • Finanțări în MD
 • Subvenții AIPA
 • Politici agricole în MD
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Focar de gripă aviară confirmat la păsările domestice din satul Hirișeni, raionul Telenești

  Redacția MD.agrointel.ro -

  Focare de gripă aviară în Republica Moldova. Focarul a fost confirmat prin probe recoltate de la păsări domestice din satul satul Hirișeni din raionul Telenești.

  Agenția Națională pentru Sigranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi, luni – 24 ianuarie, că analizele au confirmat prezența gripei aviare la păsări încă de acum trei zile. ”Pe data de 21.01.2022, Departamentul virusologie specială al Institutului Zooprofilactic și experimental din Italia (laboratorul internațional de referință al OIE și UE), prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului Gripei Aviare subtipul H5N1, în probele recoltate de la păsări domestice, din satul satul Hirișeni, r-ul Telenești”, se arată în comunicatul ANSA.

  Conform sursei citate, ”imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului”.

  ANSA anunță că sâmbătă, pe 22 ianuarie, a fost întrunită în regim de urgență Comisia antiepizootică excepţionale Telenești, care aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare.

  ”Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de Gripă Aviară pe teritoriul Republicii Moldova. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești), în colaborare cu alte instituții competente ale statului”, se arată în comunicatul de presă emis de ANSA.

  Oficialitățile statului spun că proprietarii păsărilor nimicite în scopul lichidării rapide a focarului dat, vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor Hotărîrii guvernului 645/ 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

  De la debutul anului 2022, au fost notificate în regiune peste 58 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice în Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.

  ”Având în vedere interesul protejării aviculturii din Republica Moldova, ANSA a solicitat sprijinul președintelui Asociație Avicultorilor din Moldova, în vederea informării crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin.

  La fel, solicităm proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

  Agenția solicită proprietarilor de păsări, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor păsări sălbatice”, se mai arată în comunicatul de presă.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii – protest cu bălegar în fața Parlamentului! Ce mesaj au transmis guvernanților! MAIA a cerut o situație a cererilor de restructurare a creditelor luate de fermieri prin organizații de creditare nebancare Peste 160 de agricultori au fost distinși cu Diploma Guvernului și cu Diploma Ministerului Agriculturii

  Ultimele știri

  Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina