• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Despre
  • Informații
  • Agrointeligența
  • Știri agricole MD
  • Evenimente în MD
  • Fermier în MD
  • Finanțări în MD
  • Subvenții AIPA
  • Politici agricole în MD
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grămezi uriașe de mere sunt depozitate direct pe pământ de pomicultorii care nu au unde să le vândă!

    Redacția MD.agrointel.ro -

    Producătorii de mere din Republica Moldova se chinuie să își vândă recolta din acest an. Din cauză că nu au unde să dea merele proaspete, chiar și cele mai calitative fructe ajung să fie procesate la fabricile de sucuri, pe prețuri derizorii.

    O misiune extrem de dificilă în actualele condiții de piață, după cum reiese dintr-o analiză publicată de Ziarul de Gardă.

    Fermierul Valentin Chilat Cornaci de la Bîrnova, Ocnița, îngrijește o livadă de mere care se extinde pe o suprafață de 10 hectare. O parte din roada crescută în acest an a ajuns la fabrica de procesare din Soroca, un kg de mere fiind comercializat la prețul de 1,20 lei. „Mi se rupea inima în 7 bucăți când mă uitam ce mere duc la suc. Acel măr nu era pentru suc, el trebuia să stea undeva prin supermarket”, susține acesta.

    Pomicultorul Valentin Chilat, care își gestionează singur afacerea, ajunge, în anumiți ani, să depoziteze fructele la pământ, la marginea livezii, apoi să le vândă fabricilor de prelucrare. Așa s-a întâmplat și în acest an, motivul fiind faptul că fabricile de procesare nu fac față volumului mare pe marfă.

    „Eu nu pot ține merele pe pom până va cădea zăpada. Trebuie să le strâng. În 2018, am avut grămezi de 2-3 ori mai mari decât grămada din acest an. Atunci îmi dădeau 60 de bani pentru un kg de mere. Acum sunt la pământ în jur de 25 de tone de mere. În satul Frunza este un punct de colectare. Am vorbit cu băieții să-mi dea o mașină și să le ducem la fabrica de procesare din Soroca. Nu știu cât timp voi mai ține merele pe pământ. Așteptăm”, spune acesta. Agricultorul are depozitate, în condiții casnice, alte circa 16 tone de mere. „Cred că până la urmă, tot la suc le voi duce”, spune fermierul.

    Pe piața din F. Rusia nu mai e loc pentru merele din R. Moldova

    De-a lungul anilor, merele crescute de Valentin Chilat Cornaci au ajuns în Federația Rusă, dar schimbările din ultimii ani de pe această piață l-au făcut pe fermier să se gândească serios la cultivarea doar a merelor industriale, adică a celor care ajung la fabricile de procesare.

    „Eu sunt pregătit să cultiv măr industrial, dar trebuie să fiu sigur că fabricile de prelucrare vor oferi 2-3 lei pentru un kg de mere. Dacă nu se vor face schimbări majore, așa cum s-a întâmplat în vinificație, nu se vor distruge schemele de monopol, schemele din export, actualele probleme vor exista încă mult timp. Exportul în Rusia a luat sfârșit. Rușii și-au mărit suprafețele, după restricțiile din 2015. În UE putem vinde o cantitate mică, dar noi nu suntem pregătiți pentru asta. Noi nu putem livra mere la calitatea pe care o vor ei”, spune agricultorul.

    Acces limitat la procesare

    O altă problemă despre care vorbește bărbatul este accesul limitat la întreprinderile de prelucrare.

    „La fabricile care funcționează acum observăm un monopol. La Edineț capacitatea de prelucrare este mai mare decât cea de la Soroca, dar prețul este același. La nord sunt necesare alte încă două fabrici de procesare a merelor. Dacă nu putem dezvolta piața de export, să nu pierdem măcar livezile și munca investită ani de zile”, consideră bărbatul.

    Rusia a triplat taxele de import

    Serghei Donțov, pomicultor din satul Alcedar, raionul Șoldănești, îngrijește o livadă de meri cu o suprafață de circa 120 de hectare, care, în acest an, i-a dat bătăi de cap. La fel ca și alți producători de fructe, el s-a văzut nevoit să vândă merele la preț de nimic și chiar să le depoziteze pe pământ. Circa 250 de tone de mere au fost depozitate la marginea livezii, iar apoi au ajuns la fabrica de procesare din Orhei, un kg de mere fiind vândut cu 1,40 lei.

    Deși F. Rusă a triplat taxele de import, de la 1.000 dolari/camion de fructe anul trecut, la 3.000 de dolari/camion anul acesta, agricultorul nu vede, pentru sine, o altă piață de desfacere.

    „Avem probleme mari cu vânzarea merelor. Am vândut vreo 250 de tone fabricii din Orhei. Avem și mere depozitate în frigider. Pregătim să exportăm în F. Rusă. Adică, am vrea să exportăm în F. Rusă, dar nu știm cum va fi, pentru că taxele de import au crescut foarte mult. Avem cheltuieli mari și din cauza motorinei scumpe. Suntem doar în pierderi. Pe timpul lui Gorbaciov erau distruse viile, dar pe timpul Maiei Sandu ne întrebăm dacă vom tăia sau nu livezile. Vrem ca guvernarea să ne răspundă la această întrebare. Dacă nu, noi nici nu vom curăța pomii în această toamnă, băgăm tractorul și tăiem livada”, susține bărbatul.

    Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) estimează că, în acest an, aproximativ 300.000 de tone de mere, din recolta de circa 600.000 de tone, vor ajunge în fabricile de procesare, pentru conserve și concentrat de suc. Astfel, de la mijlocul lunii august cele șase fabrici de procesare de pe teritoriul Republicii Moldova funcționează la capacitate maximă, zilnic fiind prelucrate, în total, circa 10 mii de tone de mere. Ca să-și vândă marfa, producătorii țin și câte 24 de ore la porțile fabricilor camioanele cu fructe.


    Te-ar mai putea interesa

    Republica Moldova a dat undă verde importurilor de floarea-soarelui din Ucraina Iurie Rija, Agrocereale: Recomand fermerilor să vândă acum cerealele și floarea-soarelui Fermierii moldoveni sunt furioși: Statul a redus cu 27% tariful pentru trazitul cerealelor din Ucraina

    Ultimele știri

    Rambursarea TVA pentru fermieri a fost prelungită cu 12 luni R. Moldova interzice străinilor, persoane fizice și juridice, să mai dețină terenuri agricole și forestiere Republica Moldova va fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene