Guvernul Gavrilița a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2022-2028
Alina Anghel -Guvernul Republicii Moldova a aprobat în ședința de miercuri, 26 ianuarie, Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR) pentru anii 2022-2028. Cabinetul de miniștri își propune să asigure dezvoltarea durabilă a tuturor regiunilor țării și să sporească calitatea vieții oamenilor.
Strategia se bazează atât pe susținerea regiunilor defavorizate, cât și pe creșterea competitivității între regiuni. De asemenea, SNDR are la bază coordonarea interministerială a acțiunilor Guvernului, direcționate pentru sprijinirea regiunilor și localităților țării.
Printre obiectivele principale ale strategiei se află: creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a regiunilor, dezvoltarea socio-economică echilibrată în toate regiunile țării și implementarea eficientă a politicilor naționale de dezvoltare regională.
Strategia va fi implementată cu ajutorul Programelor Operaționale Regionale pentru regiunile de dezvoltare Centru, Nord, Sud și UTA Găgăuzia, ce vor avea la bază ținte de dezvoltare specifice pentru fiecare regiune:
- creșterea Produsului Regional Brut;
- creșterea volumului investițiilor private în regiuni;
- creșterea numărul de întreprinderi în regiuni;
- creșterea ponderii producției industriale livrate la export în regiuni.
Programele Operaționale elaborate în regiuni vor conține Planuri concrete de acțiuni, precum și liste de proiecte, care vor fi realizate.
Pentru aplicarea Strategiei vor fi folosite resursele financiare planificate în Cadrul bugetar pe termen mediu și, indirect, resursele financiare alocate de partenerii de dezvoltare, bugetele locale și alte surse prevăzute de legislație.
Pentru prima perioadă de integrae a SNDR în Documentul unic de program pentru anii 2022- 2024 sunt incluse proiecte cu un cost estimat la 1,5 mlrd. Lei (74.444.564,78 euro).
De specificat că Proiectul a fost elaborat și consultat public la nivel regional, pe platforma Consiliilor Regionale de Dezvoltare, cu participarea reprezentanților administrațiilor publice locale de nivelul I și II, sectorului privat, societății civile. În același timp, documentul a fost avizat de către Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.